Ge en gåva

Integritetspolicy

Policyn innehåller en beskrivning av hur Mind förhåller sig till behandlingen av individers personuppgifter.

Allmän beskrivning av Minds dataskyddsarbete

Mind är en ideell förening som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och självmord, genom att bilda opinion, sprida kunskap samt erbjuda medmänskligt stöd. För att kunna bedriva och finansiera verksamheten behandlar Mind personuppgifter.

Då det är viktigt för oss att du som har en relation till oss, känner dig trygg när vi lånar dina personuppgifter, kommer vi alltid att behandla dina personuppgifter med transparens och öppenhet för dig, och med respekt för din personliga integritet.

Om du är intresserad av vilka specifika personuppgifter och ändamål vi använder dina personuppgifter till, utifrån vilken relation du har till oss, kan du läsa mer på sidan Dina personuppgifter.

Minds organisation

Mind verkar på nationell nivå, med huvudsäte och kansli i Stockholm. Den nationella föreningen Mind, org. nr. 802002-7291, är personuppgiftsansvarig. Minds lokalavdelningar i andra delar av landet delar det personuppgiftsansvaret.

Lokalföreningar, som är egna juridiska personer, är i sin tur egna personuppgiftsansvariga. Relationen mellan Minds nationella förening och lokalförening regleras med ett personuppgiftsbiträdesavtal.

Personuppgifter som behandlas

I Mind vårdar vi flera olika relationer och behandlar personuppgifter för många olika grupper. Vi behandlar endast de personuppgifter som är nödvändiga för ändamålet med behandlingen och som har en rättslig grund.

Vi behandlar personuppgifter för följande kategorier:

  • Anställda
  • Besökare via Minds sidor på sociala medier
  • Givare och potentiella givare
  • Kunder och potentiella kunder
  • Leverantörer (med kontaktperson)
  • Medlemmar
  • Myndigheter (med kontaktperson)
  • Personer som beställer material
  • Prenumeranter nyhetsbrev
  • Prenumeranter och potentiella prenumeranter på tidningen Mind
  • Stiftelser / fonder (med kontaktperson)
  • Stödsökande Mind (i undantagsfall)
  • Styrelse Mind
  • Volontärer och potentiella volontärer
  • Webbplatsbesökare mind.se och Mind Forum
  • Yrkesmässiga relationer

Vi är måna om att de personuppgifter vi behandlar är riktiga och korrekta. Därför använder vi oss av tjänster för adressuppdatering, vilka kräver ett personnummer. Därför kan vi komma att personnummersätta dig som givare, medlem, prenumerant på tidningen Mind eller kund.

Känsliga personuppgifter

Vi behandlar inte uppgifter om brott. Vi behandlar inte heller personuppgifter från barn under 13 år utan vårdnadshavares samtycke.

Känsliga personuppgifter eller personuppgifter som klassas som extra skyddsvärda behandlas i normala fall inte, med undantag av personnummer som i förekommande fall används med bakgrund av vikten av säker identifiering.

I de undantagsfall då känslig eller extra skyddsvärd information ändå behandlas måste följande kriterier uppfyllas:

  • Giltig rättslig grund
  • Giltigt undantag enligt artikel 9 i Dataskyddsförordningen
  • Extra skyddsåtgärder och hög säkerhet för det system/register där personuppgifterna behandlas.
  • En rimlig, dokumenterad motivering.

Rättsliga grunder

I Mind behandlar vi personuppgifter med följande rättsliga grunder:

  • Avtal
  • Rättslig förpliktelse
  • Intresseavvägning
  • Skydd av grundläggande intressen
  • Samtycke

Ett samtycke anses vara en frivillig, specifik och otvetydig viljeyttring. Det ska innehålla information om hur personuppgifterna ska användas och hur de samlas in. Ett samtycke ska alltid gå att spåra samt tas tillbaka av den registrerade.

Skydd av grundläggande intressen används som rättslig grund endast i de fall då akut självmordsrisk uppstår i Självmordslinjens chatt eller telefon och SOS Alarm måste kontaktas. Då frågar volontären den stödsökande om tillstånd att ta kontakt med SOS Alarm, varvid den stödsökande ombeds uppge sitt namn, personnummer och privat kontaktinformation.

Ändamålen med behandlingen

  • Minds styrning och ledning.
  • Bokföring och finansiella ändamål.
  • Ansöka om bidrag och gåvor samt fullgöra avtal mot bidragsgivare.
  • Fullgöra avtal med givare, prenumeranter av tidningen Mind, prenumeranter av Minds nyhetsbrev, medlemmar, leverantörer och kunder.
  • Fullgöra plikter som arbetsgivare gentemot anställda, administration av en anställning och rekrytera nya medarbetare.
  • Fullgöra plikter gentemot volontärer, rekrytera nya volontärer och administrera våra stödverksamheter.
  • Fullgöra beställningar av tjänster som erbjuds av Mind.
  • Erbjuda god service gentemot givare, kunder, medlemmar och prenumeranter.
  • Statistik och analys för att förbättra aktiviteter riktade till givare, prenumeranter av tidningen Mind, medlemmar och kunder.
  • Direktmarknadsföring gentemot existerande givare, prenumeranter av tidningen Mind, medlemmar och kunder.
  • Direktmarknadsföring för att rekrytera nya givare, prenumeranter av tidningen Mind, medlemmar och kunder.
  • Publicering av foto och film.
  • Administrera och analysera givarprofiler samt genomföra marknadsundersökningar, ta fram statistik om givarbeteende på aggregerad nivå (utan att identifiera givaren som individ).
  • Kontakta SOS Alarm vid akut självmordsrisk
  • Upphandling av varor och tjänster
  • Delta i forskningsprojekt.

Lagring och gallring av personuppgifter

Vi lagrar personuppgifter så länge som det krävs för ändamålet med behandlingen. Ändamålen för behandlingen kan variera.

Alla system och register i Mind har en utsedd systemansvarig. I de fall gallring inte sker per automatik i ett särskilt system, ska dessa gallras en gång om året. Detta ska ske i april varje år.

Uppgifter som kan överföras utanför EU och EES

I vissa fall använder Mind så kallade molntjänster där leverantören har sitt huvudsäte utanför EU/EES och som inte kan garantera behandling inom EU/EES. Mind använder sig då endast av tjänster som anslutit sig till Privacy Shield och kan erbjuda ett personuppgiftsbiträdesavtal enligt EUs standardklausuler.

Cookies

En cookie-fil är en del av en text som genom tillstånd från dig kan placeras i din dators hårdvara. Om du godkänner detta, kommer din webbläsare att lägga till texten i en separat fil. Mind använder cookie-filer för att underlätta analyser av trafiken på våra webbplatser, genom att vi får kännedom om vem som har besökt en viss webbplats vid en viss tidpunkt. Du kan i inställningarna för din webbläsare själv ange om du accepterar att cookie-filer placeras hos dig eller inte. Du kan även när som helst välja att ta bort sådan cookie-filer som har placerats hos dig.

När du besöker de delar av Minds webbplatser som kan anpassas efter din användarprofil eller som kräver att du är inloggad, måste din browser vara inställd på att acceptera cookies. I övrigt kan du besöka alla delar av våra webbplatser utan att ta emot cookie-filer och utan att röja din identitet.

Länkar till andra webbplatser

Länkar som kan finnas på Minds webbplatser och som leder till andra webbplatser, kan medföra att du besöker webbplatser som innehåller andra regler för integritetsskydd än vad som anges i Minds integritetspolicy.

Grundläggande rättigheter och val

Du har rätt att få veta vilka av dina personuppgifter som behandlas och hur de inhämtas. Informationen om detta ska vara begriplig och lätt tillgänglig.

Du har rätt att:

  • Få tillgång till dina personuppgifter (registerutdrag)
  • Få felaktiga uppgifter rättade
  • Få dina personuppgifter raderade
  • Invända mot att dina personuppgifter används för direktmarknadsföring
  • Invända mot att dina personuppgifter används för automatiserat beslutsfattande och profilering
  • Flytta dina personuppgifter (dataportabilitet)

Du är alltid välkommen att kontakta Mind med dina synpunkter och önskemål. Mind tar emot alla förfrågningar om dataskydd samt synpunkter via mejladressen dataskydd@mind.se. Denna mejladress hanteras av dataskyddsansvarig i Mind.

Vill du göra mindre ändringar, till exempel uppdatera din adress, går det även bra att ringa 08-34 70 65 eller att mejla till info@mind.se, för att få svar av vår kundservice.

Begäran om registerutdrag måste vara skriftlig och egenhändigt undertecknad. Denna skickas till Mind, att: dataskyddsansvarig, Wollmar Yxkullsgatan 14, 118 50 Stockholm.

Om du framfört synpunkter på Minds behandling av personuppgifter, men ändå inte känner att Mind agerat korrekt, kan du framföra dina synpunkter direkt till Datainspektionen. De nås via webbplatsen www.datainspektionen.se.

Information om cookies på webbplatsen