Jag vill inte leva – hur kan jag få stöd?

Om du kämpar med återkommande självmordstankar och det känns hopplöst och svårt, sök kontakt med en annan människa eller ta hjälp av samhällets stöd. Om du har akuta självmordstankar och är rädd för din hälsa och säkerhet ska du alltid ringa 112.

Du kan också ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning på ett sjukhus. Dit kan man ofta även ringa för att få rådgivning. Läs mer på Vårdguidens hemsida 1177.se om vad som gäller där du befinner dig, eller ring 1177.

Är du 18 år eller äldre är du välkommen till vuxenpsykiatrin. I många delar av landet finns även jourverksamhet hos vuxenpsykiatrin, som ofta har öppet till klockan 22. På en del håll finns även mottagningar för unga, som vänder sig till personer från 18–24 år. Om du är under 18 år kan du vända dig till någon av Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP):s öppenvårdsmottagningar. Du hittar närmaste mottagning för olika åldrar på Vårdguidens hemsida 1177.se eller via telefonnummer 1177.

Har du sedan tidigare kontakt med psykiatrin kan du förstås vända dig till din mottagning direkt, på de öppettider de har.

Vi på Mind svarar också mer än gärna på våra stödlinjer. Skulle det vara svårt att komma fram finns det flera andra stödverksamheter som listas här: Jourer och linjer om du behöver prata.