Så kan du stötta någon efter ett självmord eller ett självmordsförsök

Ett självmord påverkar väldigt många människor som finns runtom. Närmaste familj och vänner, arbetskamrater, skol- och studiekamrater, personal inom vård och omsorg som träffat personen. Ganska ofta inträffar ett självmord hastigt och ingen är förberedd på hur de ska reagera, agera eller hur det kan kännas. Det är ett slags undantagstillstånd som slår ut det mesta av våra vanliga beteenden, och lämnar oss i chock, hjälplösa och rådvilla. Sorgen som följer när chocken lägger sig är olik all annan sorg, och kantas ofta av skuldkänslor, skam, ilska och förtvivlan.

Rädsla för att tränga sig på

Det är vanligt att personer som förlorat någon i självmord, eller som är anhöriga till någon som överlevt ett självmordsförsök upplever att människor runt dem inte vet hur de ska reagera och hantera situationen, och att människor de egentligen behöver i stället drar sig undan.

Vad kan man egentligen säga?

Känner du dig osäker på vad du ska säga till någon som drabbats av något av det värsta som kan hända? Det är inte så konstigt. Vi är ofta rädda för att tränga oss på och för att göra saker ännu svårare och värre. Det värsta har dock redan hänt, och det är därför troligt att du inte kan göra saken ännu värre. I svåra situationer behöver vi varandra mer än någonsin, så din hjälp kan vara viktig.

Några saker du kan tänka på:

  • Var inte rädd att prata om det som hänt, den du pratar med behöver troligen berätta flera gånger, för att själv förstå. Alla reagerar dock olika, fråga hur personen vill ha det, erbjud din tid och omtanke – det räcker långt.
  • Vardagliga sysslor kan kännas övermäktiga – hjälp gärna till med att handla, laga mat eller annat som personen önskar.
  • Att ordna allt runt ett dödsfall tar tid, kanske kan du ringa några samtal, eller ta reda på information som behövs.

Lär dig mer

Skriften Sorgen efter den som inte orkade leva är framtagen i ett samarbete mellan Betaniastiftelsen, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd (SPES) och Ullakarin Nyberg. I den kan du läsa mer om den komplexa sorgen efter självmord. Här finns exempel och fakta som kan hjälpa dig på vägen.

Föreningen SPES har både samtalsgrupper och stöd på telefon och chatt, och alla som är engagerade i SPES har egen erfarenhet av att mista någon i självmord.

I avsnittet Kan man jämföra sorg? av P1-programmet Livet med Ullakarin Nyberg kan du höra mer om sorg och hur olika det kan kännas.

I avsnittet Min son tog sitt liv av P1-programmet Min berättelse kan du höra Tommy Jans berättelse, om tiden efter sonens självmord. Han beskriver vilken skillnad det gör när omgivningen hör av sig och håller kontakten när det värsta har hänt.