Våra mål
Våra mål utgår från vår strategi för 2016–2020.
Mål 1. Vi bygger ut vårt medmänskliga stöd.
Mind erbjuder konkret stöd till människor som har någon form av psykisk ohälsa. Vi strävar efter att identifiera behov som den offentliga välfärden inte fyller, och våra stödverksamheter ska komplettera det stöd som erbjuds av stat, kommuner och landsting. Verksamheterna är baserade på volontärinsatser.
Mål 2. Vi påverkar villkoren för personer med psykisk ohälsa.
Vi kämpar för att alla människor ska ha rätt att delta i samhället på lika villkor. Vi vill motverka diskriminering och stigmatisering av personer med psykisk ohälsa samt förhindra social utsatthet. Vi är en röst för och med personer med psykisk ohälsa och deras närstående. Vi vågar prata om psykisk ohälsa och eftersträvar att bryta det tabu som förhindrar människor att prata om det.
Vi förbättrar villkoren för personer med psykisk ohälsa genom att skapa opinion samt bedriva påverkansarbete och kampanjer. Under de kommande fyra åren fokuserar vi på följande områden:
- Stigma och diskriminering av personer med psykisk ohälsa
- Självmordsfrågan
- Levnadsvillkor för personer med psykisk ohälsa (inklusive vård/omsorg)
- Psykisk ohälsa på arbetsplatsen
- Medmänsklighet och stödverksamhet hjälper
Mål 3. Vi ökar kunskapen i samhället om psykisk ohälsa.
För att nå vår vision är information och utbildningsinsatser viktiga. Vi tror att alla som berörs av psykisk ohälsa kan stärkas av ett medmänskligt bemötande och stärka sin egen motståndskraft, med hjälp av kunskap och stöd.
På samhällsnivå verkar vi för att öka kunskaperna om risker och problem med psykisk ohälsa, samt effektiva metoder för att förbättra den psykiska hälsan. Vi har vetenskap och beprövad erfarenhet som kunskapsmässig utgångspunkt. Våra kontakter inom forskning bidrar till att vi håller oss uppdaterade inom området psykisk hälsa.
Vi riktar oss till:
- Personer som mår psykiskt dåligt, i synnerhet vissa grupper: unga vuxna, socialt utsatta, äldre.
- Närstående, i synnerhet föräldrar.
- Supportrar, medlemmar, givare, volontärer.
- Personer som har en yrkesmässig relation till området psykisk hälsa: forskare, studenter, journalister, personal inom vård, skola, omsorg, myndighetsanställda och politiker.
- Personer intresserade av psykisk hälsa.
Mål 4. Vi är en stark och ansvarstagande organisation
För att nå våra verksamhetsmål ska vi utmärka oss genom en kultur av organisatorisk styrka och effektivitet. Som arbetsplats för våra volontärer och anställda ska vi vara ett föredöme genom en god arbetsmiljö där människor kan utvecklas.
Vi tar ansvar för vår ekonomi genom att förvalta och använda insamlade gåvor och bidrag på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, bl.a. genom att följa regelverken för Svensk insamlingskontroll och branschorganet Giva Sverige.