Minnesgåva

Skänk en gåva till minne av någon som gått bort

När någon gått bort är det vanligt att ge gåvor i stället för blommor till begravningen. När du skänker en minnesgåva, skickar vi ett minnesblad till begravningsbyrån eller till den adress du anger. Din gåva går till att förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord. Skänk din gåva genom att klicka nedan. 

Minnesgåvan hanteras av vår samarbetspartner Min Gåva.

Om ditt minnesblad

Du kan välja om du vill få ditt minnesblad utskrivet
och skickat via post eller som en PDF via mejl.

  • Leveranstid post: 2-3 vardagar
  • Leveranstid mejl: omgående (så välj detta alternativ om begravningen äger rum inom 4 dagar)
  • Betalsätt: kort eller swish

På minnesbladet skriver du namnet på den som gått bort, ditt/era namn som gett minnesgåvan, samt, om du vill, en hälsning eller en dikt.

Frågor och svar om minnesgåvor

Vad används min gåva till?
Mind har 90-konto vilket innebär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll och garanterar att dina pengar kommer fram och används till det de ska. Det är ditt bidrag som möjliggör att vi kan fortsätta stödja människor i kris och genomföra våra stödsamtal på ett tryggt och medmänskligt sätt. Din gåva kan därför komma att användas till något av följande:
- Utbildning, handledning och samordning av alla volontärer som tar emot stödsamtal
- Samtalskostnader så att stödsökande kan ringa till oss kostnadsfritt
- Datorer och telefoner så att våra volontärer kan kommunicera med stödsökande
- Kunskapsspridning, påverkansarbete och opinionsbildning kring psykisk ohälsa och självmord
Till vad går mina minnesgåvor?
Dina gåvor kommer användas i vårt arbete med att förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord. Vi sprider kunskap och bildar opinion i dessa frågor samt driver fyra stödverksamheter för människor som befinner sig i kris: Självmordslinjen, Äldretelefonen, Föräldratelefonen och Mind Forum.
Vi är flera som vill gå ihop, går det?
Ja, absolut. Vi får plats med flera namn på minnesbladet som vi gör utifrån din beställning. Ett alternativ om ni är flera kan också vara att starta en egen minnesinsamling.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är.
Jag har fler frågor, vart kan jag vända mig?
Har du frågor? Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till vår givarservice på [email protected] så hjälper vi dig.
Vad är en minnesgåva?
En minnesgåva innebär att du skänker en gåva i stället för en blomma i samband med en begravning. Gåvan är till för att hedra den som gått bort, samtidigt som gåvan kommer till nytta för andra.
Vad är ett minnesblad?
När du beställer en minnesgåva från oss, skickar vi ett minnesblad i ditt namn till begravningsbyrån eller anhöriga (du väljer, men oftast framgår information om var den ska skickas i dödsannonsen). På minnesbladet framgår att du skänkt en gåva i den avlidnes namn och du har även möjlighet att skriva en personlig hälsning. Vi skriver inte vilket belopp du skänkt på minnesbladet.
Hur mycket ska jag ge?
Det är helt upp till dig, vi är tacksamma för alla gåvor vi tar emot. Vi skriver inte vilket belopp du skänkt på minnesbladet.
Kan ni redovisa hur mycket av gåvorna som går till ändamålet?
Ja, vi kontrolleras av Svensk insamlingskontroll. Det innebär att minst 75 % av alla gåvor måste gå till ändamålen (våra ändamål är kunskapsspridning, opinion, medmänskligt stöd i form av våra stödverksamheter) och högst 25 % får gå till insamlings- och administrationskostnader. Våra mest aktuella resultat kan du hitta på Svensk insamlingskontrolls hemsida.

Samarbeten för etisk och säker gåvohantering