Vi påverkar

Mind arbetar för att göra livet lättare för alla som lever med psykisk ohälsa. Vi kämpar för att alla människor ska få sina rättigheter tillgodosedda och kunna delta i samhället på lika villkor. Här kan du ta del av arbetet för att motverka social utsatthet, diskriminering och stigmatisering av personer med psykisk ohälsa.

Politiska huvudfrågor

Minds påverkansarbete har fokus på att granska, belysa och täta luckor i samhället där människor kan hamna mellan stolarna eller råka illa ut.
Underlaget bygger bland annat på dialog med forskare och myndigheter, egna rapporter och erfarenheter från de stödsökande vi möter. Detta gör att vi kan vara en stark röst för dem som behöver det mest.

Till prioriterade frågor inom politisk påverkan och opinionsbildning hör att:

  • underlätta för skolan och förskolan att agera hälsofrämjande
  • utveckla bättre övergångar från skola till arbete
  • stärka välfärden utifrån ett jämlikhets- och tillgänglighetsperspektiv
  • utreda varför unga kvinnor sticker ut i statistiken över psykisk ohälsa
  • införa ett systematiskt arbete mot självmord i hela samhället

Mind uppmärksammar också sådant som vikten av förstärkt anhörigstöd, ökad kännedom hos individen om de egna rättigheterna, samverkan mellan socialtjänst, försäkringskassa, vård och arbetsförmedling samt att politiska beslut alltid tas med hänsyn till människors fysiska och psykiska hälsa.

Inom samhällets suicidpreventiva arbete vill Mind:

  • Att det inrättas systematisk suicidprevention hos alla kommuner och myndigheter, som alla ska vara skyldiga att ha en handlingsplan för suicidprevention. Det behövs också en tillhörande samordnande funktion (per kommun respektive myndighet samt på nationell nivå) som tillsammans håller ihop arbetet över förvaltningarna och departementen.
  • Att utbildning och rutiner gällande självmordsprevention ökar för personal i kontaktnära yrken, som behöver rustas med väsentligt mer kunskap och beredskap.
  • Att nya uppdrag och regelverk gör så att myndigheter lättare kan fånga upp människor vid risksituationer, såsom vräkning, utförsäkring, skuldsanering, närståendes bortgång och vårdnadstvister.
  • Att det inrättas rutiner inom kommunala, regionala och statliga verksamheter för hur medarbetare ska agera i händelse av självmord och självmordsförsök.  
  • Att personer som tidigare har gjort självmordsförsök följs upp, på ett respektfullt och systematiserat sätt. Detta görs med fördel i samverkan med ideella krafter. Efterlevandestödet behöver genomgående stärkas.
  • Att samverkan, informationsöverföring och system för lärande ökar. Brister i nuvarande rutiner leder till att personer med risk för självmord faller mellan stolarna. Hälso- och sjukvården måste stärka vårdkedjan för grupper som har förhöjd risk för självmord, och berörda myndigheter ha som rutin att be om medgivande för informationsdelning med varandra och anhöriga vid behov. Detta bör skrivas in i vårdplanen för personer med risk för självmord. Ett självmord behöver systematiskt följas upp, med fokus på att lära av det som skett och minska risken för att en liknande händelse inträffar igen.
  • Att det bedrivs mer forskning för att täcka kunskapsluckor. Ännu saknas viktig kunskap kring suicidprevention och psykisk hälsa, inte minst när det gäller grupper med särskild sårbarhet för psykisk ohälsa såsom barn, unga, äldre vuxna, personer med migrationserfarenhet och minoriteter.

Minds generalsekreterare i P1: ”Det pratas inte för mycket om psykisk ohälsa”

Det pratas allt mer om psykisk ohälsa och det larmas från olika håll om att den ökar. Är det bara bra eller kan det vara så att ju mer man pratar om psykisk ohälsa desto sämre mår vi?

Hör Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, och Richard Bracken, generalsekreterare på Mind, i P1.

Lyssna på inslaget

Minds rapporter

Ungas psykiska hälsa, effekten av sociala medier, temperaturmätningar av hur Sveriges befolkning mår. Här hittar du både Minds egna rapporter och de vi skrivit tillsammans med andra aktörer, såsom universitet, försäkringsbolag och föreningsvärlden.

Läs rapporter om psykisk hälsa