Vi finns här, vi lyssnar

Äldrelinjen

Längtar du efter någon att prata med? Vi är bara ett samtal bort. Ring Äldrelinjen, 020-22 22 33, måndag till fredag 8–19 samt lördag och söndag 10–16, för att prata med någon av våra volontärer. Är läget akut, ring 112.

Är det akut?

Om ditt eller någon annans liv är i fara – ring alltid 112.

Ring 112

Ring oss på 020-22 22 33

Äldrelinjen är öppen måndag till fredag 8–19 samt lördag och söndag 10–16. Det är kostnadsfritt och du är helt anonym.

Ring oss

Självmordslinjen

Har du tankar på att ta ditt liv eller har du en närstående med sådana tankar? Vi har öppet dygnet runt, varje dag.

Till Självmordslinjen

När många hör av sig kan det vara svårt att komma fram

Under tiden kan du ta del av enkla verktyg och övningar för att sortera känslor eller hantera ångest och nedstämdhet. Du kan även läsa andras berättelser och hitta kunskap om psykisk ohälsa.

Kort om Äldrelinjen

  • Öppet måndag till fredag 8–19 samt lördag och söndag 10–16
  • Du är anonym
  • Mind står för samtalskostnaden
  • Vi som svarar är volontärer

Så fungerar samtalen

Längtar du efter någon att prata med? Kanske känner du dig ensam eller i behov av ett medmänskligt samtal. Vi finns här för att lyssna, oavsett var du befinner dig i livet. Hos oss kan du få stöd, hopp och motivation att orka leva. Om du befinner dig i akut självmordsrisk, ring 112.

Minds volontärer är utbildade i att möta människor i svåra livssituationer. Vi finns här för att stödja dig och bekräfta dina känslor, utan att döma. Vi erbjuder ingen behandling, men ibland kan ett samtal göra stor skillnad. Vid behov kan vi också hjälpa dig vidare till professionellt stöd.

För att kunna ta emot fler samtal har vi från och med våren 2025 infört ett dynamiskt kösystem. Din väntetid beror på hur många som kontaktar oss och hur många volontärer som finns tillgängliga. Om det är första gången du hör av dig prioriteras du i kön. Hör du av dig regelbundet kan du nu komma fram oftare, eftersom vår tidigare gräns på tre samtal per dygn har tagits bort.

Ring Föräldralinjen

Synpunkter?

Har du synpunkter på hur du eller någon du känner blivit bemött i någon av våra stödlinjer? Fyll gärna i vårt formulär så att vi kan bli bättre.

Vilka vi är

Mind är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den.

Vi som svarar

Vi som svarar i Äldrelinjen är volontärer hos Mind (det innebär att uppdraget sker utan ersättning) och är personer över 23 år, med olika bakgrund. Vi har alla genomgått Minds utbildning som innehåller grundläggande kunskaper om psykisk ohälsa, självmord och hur man genom ett medmänskligt samtal kan stödja en person som har tankar om att inte orka leva.

Mind är mycket måna om att vara noggranna vid rekryteringen. Därför rekryteras endast personer vi djupintervjuat och bedömt vara lämpliga.

Vi har cirka 90 volontärer som arbetar i Äldrelinjen. Volontärerna är anonyma och arbetar olika tider, men de har alla samma mål, att lyssna och stötta när livet känns svårt.

Du är anonym

Du väljer själv hur mycket du vill berätta under samtalet. Din identitet är alltid skyddad. Varken ditt telefonnummer eller din IP-adress är synlig för Minds volontärer. Kösystemet hanteras helt automatiskt av vår teleleverantör.

Din anonymitet och integritet är viktig för oss. När du hör av dig till Äldrelinjen är du alltid anonym. Våra volontärer utför ett frivilligt arbete och det är inte okej att utsätta dem för någon form av kränkning, vare sig i form av ilska/hot eller sexuella anspelningar.

I bland medverkar vi i olika forskningsprojekt vid väl etablerade universitet, då avkodar vi alla chattar och samtal från personliga detaljer, så att det inte framgår någon information som innebär att du kan identifieras.

Tack för en stund med dej. Det känns mycket bättre nu. Sköt om dig!

/Stödsökande

Om att bli äldre

Att åldras är på flera sätt lättare i dag än för 30 eller 50 år sedan. Medicinska framsteg och ökad välfärd har gjort att vi ofta kan leva hälsosammare och längre liv. Men för många präglas åldrandet tyvärr av ofrivillig ensamhet och psykiska besvär.

Statistik visar att äldre personers psykiska ohälsa är ett eftersatt område trots att depression är relativt vanligt bland äldre personer. Psykisk ohälsa hos äldre förknippas ofta med skamkänslor och kan vara ovant att prata om. Samtidigt betraktas ofta depression, ångest och andra psykiska sjukdomar som ett naturligt tillstånd för äldre vuxna. Många får därför inte rätt behandling.

Äldrelinjen startades 2012 för att stödja äldre personer som längtar efter någon att prata med eller har psykiska besvär.

Frågor och svar om Äldrelinjen