Expertrådets uppdrag

Vårt expertråd består av forskare och specialister inom psykisk hälsa som genom sin kunskap och erfarenhet bidrar till Minds arbete med att ge medmänskligt stöd, sprida kunskap och driva påverkansarbete.

Minds expertråd

Björn Högberg

Björn Högberg

Docent och lektor

Björn Högberg är docent och lektor i socialt arbete vid Umeå universitet. Hans forskning handlar huvudsakligen om skolans betydelse för elevers psykiska hälsa samt hur denna betydelse har förändrats över tid, med särskilt fokus på skolrelaterad stress, skolprestation och skolpolitik. Björns nuvarande forskning handlar om hur skolmisslyckande, såsom avsaknad av gymnasiebehörighet, är relaterat till psykisk hälsa på kort och lång sikt.

Clara Iversen

Clara Iversen

Docent och lektor

Clara Iversen är docent i sociologi och universitetslektor i socialt arbete vid Uppsala universitet. Sedan disputationen 2013 har Iversen forskat om social interaktion inom civilsamhället, hälso- och sjukvård och socialt arbete, bland annat som projektledare för fyra projekt om suicidprevention. Iversens nuvarande forskning rör tre områden: bemötande på suicidpreventiva stödlinjer, socialtjänstens suicidpreventiva arbete med brukare med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism samt emotionsarbete hos personal inom den digitaliserade äldrevården.

Lisa Ekseliús

Lisa Ekselius

Seniorprofessor i psykiatri

Lisa Ekselius är seniorprofessor i psykiatri vid Uppsala universitet och tidigare överläkare vid Akademiska sjukhuset. Hennes forskning bearbetar frågor om individuella skillnader i personlighetsdrag och kognitiva processer med relevans för psykisk sårbarhet, liksom det prognostiska värdet av sådana individuella skillnader vid psykiska och kroppsliga sjukdomstillstånd. Lisa Ekselius var en av initiativtagarna till Uppsala universitets forskningscenter WOMHER och centrets föreståndare fram till september 2022, därefter har hon fungerat som senior rådgivare.

Michael Westerlund

Michael Westerlund

Filosofie doktor

Michael Westerlund är forskare och senior universitetslektor vid Institutionen för mediestudier (IMS), Stockholms universitet, och forskningsspecialist inom suicidprevention och medierad kommunikation vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP), Karolinska institutet. Michaels primära forskningsområden är suicidkommunikationens utbredning och förändrade karaktär genom den digitala utvecklingen med internetbaserade plattformar, applikationer och sociala medier, samt hur suicidrapportering i redaktionella/journalistiska medier är utformad och förändras över tid.

Sara Lindström

Sara Lindström

Postdok och projektledare

Sara Lindström är postdok och projektledare för flera suicidpreventiva projekt med expertis inom klinisk suicidforskning, särskilt psykosociala och epidemiologiska perspektiv. Hon är samordnare för klinisk suicidprevention inom psykiatrin i Region Skåne. Hon är legitimerad psykoterapeut (KBT), utbildare i suicidprevention och handledare i Attempted Suicide Short Intervention Program.

Per Kristiansson

Allmänläkare och professor

Per Kristiansson är allmänläkare och professor i Allmänmedicin vid Uppsala universitet. Som allmänläkare har han en stor uppgift för individer med psykisk ohälsa specifikt och i kombination med kroppsliga uttryck. Som forskare har han undersökt betydelsen av allvarliga händelser som barn för psykiskt och fysiskt mående för individer och par samt betydelsen av psykiskt mående för smärtutveckling under graviditet.

Ullakarin Nyberg

Psykiater

Ullakarin Nyberg är psykiater med nästan 40 års erfarenhet. Hon arbetar med suicidprevention inom Norra Stockholms psykiatri och forskar om självmord vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet. Ullakarin betonar vikten av kunskap, mod och nyfikenhet i sitt arbete. Hon drivs av mötet med människor och deras livsberättelser, och utforskar gärna frågor om liv, död och mening.

Christian Rück

Psykiater och professor

Christian Rück är psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, där han leder en forskargrupp vid Institutionen för klinisk neurovetenskap. Hans forskning fokuserar på psykiatriska tillstånd, särskilt tvångssyndrom och relaterade diagnoser, men har de senaste åren haft ett stort fokus på suicidforskning. Han har utvecklat och implementerat internetbaserade behandlingar för OCD och leder studien Saving Lives, som syftar till att förbättra suicidprediktion och prevention. Utöver forskningen är han verksam som skribent i Dagens Nyheters frågespalt och Augustprisbelönad författare.

Walter Osika

Läkare och forskare

Walter Osika är läkare och specialist i internmedicin, kardiologi och psykiatri. Han är medicinsk ansvarig på en neuropsykiatrisk mottagning inom Region Stockholm, och forskare vid Karolinska Institutet, där han förestår Centrum för social hållbarhet. Hans forskning undersöker sambanden mellan olika omgivnings- och livsstilsfaktorer (såsom naturmiljöer, musik, mental träning, socioekonomi) och hälsa, samt hur kunskap om hälsofaktorer kan integreras i samhällsplanering. Walter är även engagerad i forskningsprojekt som utforskar samband mellan människors mind set, empati och medkänsla och hållbara beteenden, samt etiska utmaningar med användning av AI inom sjukvården.

Johnny Pellas

Specialistpsykolog och forskare

Johnny Pellas är specialistpsykolog vid Vuxenpsykiatriska äldreteamet i Region Västmanland och är associerad forskare i klinisk geriatrik vid Uppsala universitet. Hans forskning handlar om metoder för att upptäcka, diagnostisera och behandla depression hos äldre vuxna med pågående studier inom primärvård, kirurgi och kommunal verksamhet. Han är också ordförande i Sveriges geropsykologers förening, en yrkesförening inom Sveriges Psykologförbund som organiserar psykologer som arbetar med och för äldre på olika sätt.