Minds rapporter
Genom åren har Mind gjort flera olika rapporter och kunskapssammanställningar. Här hittar du dem.
Genom åren har Mind gjort flera olika rapporter och kunskapssammanställningar. Här hittar du dem.
Rapporten bygger på 35 nyckeltal som ger en bred bild av hur befolkningen mår och hur det står till med några av den psykiska hälsans viktigaste risk- och skyddsfaktorer. Vår förhoppning är att denna sammanställning kan hjälpa oss att förstå utvecklingens riktning och skapa en diskussion kring orsakerna. Från 2021.
Läs rapporten
Tillsammans med forskare vid Aging Research Center (ARC) på Karolinska institutet har vi tagit fram en rapport där vi får en översikt av forskningsläget. Vi har också kompletterat rapporten med äldres egna röster i form av enkätundersökning och samtal med äldre enskilt och i referensgrupper.
Läs rapporten
Covid-pandemin har på ett aldrig tidigare skådat sätt slagit mot människor och samhällen över hela världen. Mind pekar i den här rapporten, publicerad 2021, ut fem områden som nästa regering har att ta ansvar för, i framtagandet av en nationell återhämtningsplan.
Läs rapporten
Rapporten, som kom 2021, baseras på en enkätstudie där 1 073 ungdomar mellan 15 och 25 år från hela Sverige svarade. Tydligt var bland annat att många unga saknar någon att prata med.
Läs rapporten
Dagens barn och unga tillbringar en stor del av sin vakna tid i olika digitala världar. Även om förekomsten av allvarligare psykiska sjukdomar är oförändrad så uppger fler unga psykiska besvär sedan mobilen blev deras främsta följeslagare. Konsumtionen av sjukvård och antidepressiva läkemedel har också ökat. Är det en slump eller finns det ett samband? Rapport från 2020.
Läs rapporten
Minds rapport ”Unga mår allt sämre – eller?” visar att även om ungas psykiska ohälsa är ett av våra främsta folkhälsoproblem, har förekomsten av allvarligare psykisk ohälsa inte ökat under det senaste decenniet. Samtidigt lyfter rapporten att unga som behöver vård för sina psykiska besvär bör får ett mycket snabbare, mer individanpassat och koordinerat stöd. Rapporten kom ut 2018.
Läs rapporten
I ett samarbete mellan Mind, Länsförsäkringar och Malmö universitet har forskarna Linda Beckman och Lisa Hellström tagit fram rapporten “Att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa bland ungdomar”. Rapporten är en kartläggning över initiativ och insatser i Sverige och andra länder. Utöver kartläggningen innehåller rapporten också rekommendationer för arbetet med att främja barn och ungas psykiska hälsa. Rapporten publicerades 2020.
Läs rapporten