Varmt välkommen!
Du behövs verkligen

Som volontär hos oss ger du av din tid och skänker samtidigt hopp och stöd till människor som mår psykiskt dåligt. Oavsett vilken stödlinje du väljer är du en hjälte för oss.

Vanliga frågor

Ett livsviktigt uppdrag

En stor del av Minds arbete utförs av volontärer. Som volontär har du medmänskliga samtal via telefon eller chatt i någon av stödlinjerna Självmordslinjen, Livslinjen, Föräldralinjen och Äldrelinjen. Du kan välja att ta dina samtal hemifrån eller från något av Minds kontor.

Volontär i Självmordslinjen

Som volontär i Självmordslinjen stödjer du personer som mår psykiskt dåligt och kanske har självmordstankar. Du lyssnar och försöker motivera dem till att vilja leva.

Läs mer

Volontär i Livslinjen

Som volontär i Livslinjen chattar du med ungdomar som behöver någon som lyssnar, på riktigt. Du kan vara deras vuxna stöd, någon som finns där.

Läs mer

Volontär i Äldrelinjen

Till Äldrelinjen ringer personer över 65 år, som behöver någon att prata med. Som volontär kan du ge stöd i svåra och kanske livsavgörande situationer.

Läs mer

Volontär i Föräldralinjen

Föräldralinjens uppgift är att med barnet i fokus hjälpa föräldrar som är oroliga för sina barn att se och utveckla sin egen förmåga och roll.

Läs mer

Ge stöd på Mind Forum

Mind Forum är en trygg plats på nätet där man kan prata om livet precis som det är. Du kan alltid gå in och ge stöd till de som behöver det.

Läs mer

Meningsfullt på riktigt

Att vara volontär hos Mind är ett viktigt uppdrag. Det är ett roligt och meningsfullt arbete, men det innebär också att du möter människor med ett stort lidande. Som volontär i våra stödverksamheter får du möjlighet att prata om det som är viktigt, på riktigt.

Minds volontärer går alla igenom en ingående rekryteringsprocess och en grundlig utbildning i såväl teori som metod.

Under volontärarbetets gång får du löpande handledning och fortbildning och tillgång till leg. psykoterapeut dygnet runt via telefon. Du omfattas även av en volontärförsäkring.

I volontärskapet ingår:

  • Grundlig volontärutbildning
  • Löpande handledning och fortbildning
  • Gemenskap med andra volontärer
  • Friheten att jobba hemifrån
  • Om du arbetat i ett år eller mer kan vi ställa upp som referenser till arbetsgivare
  • Chansen att hjälpa människor i kris att komma tillbaka till livet

Om du har andra frågor om att vara volontär på Mind, mejla gärna [email protected].

Frågor och svar om volontärskapet

Måste jag bo nära ett lokalkontor för att bli volontär?
Du kan bli volontär på Mind oavsett var du bor i Sverige. Om du inte bor nära ett av våra lokalkontor, utan bor på annan ort, så tar du alla dina samtal hemifrån och all utbildning och fortbildning sker digitalt. Bor du nära ett av våra lokalkontor kan du välja att ta dina pass hemifrån eller på plats på kontoret. Alla blivande volontärer går utbildningen digitalt och du har också stöd av andra volontärer via ett digitalt chattrum. Kontinuerligt stöd erbjuds även med samordnare och handledare på Mind. Vi erbjuder även externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Finns det någon åldersgräns för att bli volontär?
Samtalen är ibland svåra och kräver en hel del av volontären. För oss är det viktigt att säkerställa att samtalet blir bra både för den stödsökande och volontären. Du bör därför vara över 23 år då en personlig mognad är viktigt för att klara av de ganska svåra samtal vi har.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär?
Du behöver inte ha gått någon speciell utbildning innan du söker till att bli volontär på Mind. När du blir antagen som volontär hos oss så får du en grundutbildning i medmänskligt samtal. Utöver detta erbjuds du som volontär möjlighet till handledning och fortbildning. Du bokar själv in dig på dessa tillfällen, utifrån de behov du har och när det passar dig. Vi ser gärna att du deltar i minst ett handledningstillfälle per termin.
Vilken utbildning får jag som volontär?
Minds volontärutbildning består av tre delar

1. Egenstudier online
I e-utbildningen lär du dig om Minds medmänskliga samtal – att skapa ett tryggt rum, ett empatiskt förhållningssätt och ett aktivt lyssnande. I de fem modulerna får du lyssna till samtal och höra från andra volontärer om uppdraget. Du följer även Minds podcast om medmänskliga samtal och får ökad kunskap om psykisk hälsa och du har även möjlighet att fördjupa dig med hjälp av Volontärhandboken. Alla moduler genomförs på egen hand innan de digitala workshoptillfällena. Sammanlagd tid: Cirka 2,5 timmar med fördjupning i Volontärhandboken

2. Fyra workshoptillfällen online
Under fyra workshoptillfällen online möter du andra volontärer för att reflektera, diskutera och lära tillsammans. Du övar på samtal med andra volontärer och tillsammans rustas ni för att bli trygga i uppdraget. Varje workshop har ett tema och du börjar med att själv boka in ”Uppdrag medmänniska”. Sammanlagd tid: ca 4 x 3 timmar.

3. Introduktionspass
I en mindre grupp och med stöd av Minds personal samtalar du med stödsökande för första gången. Introduktionspasset på Äldrelinjen och Livslinjen sker online och på introduktionspasset för Självmordslinjen träffas vi våra lokaler där det är möjligt. Sammanlagd tid: Äldrelinjen: 2,5 timmar online, Livslinjen 3 timmar online, Självmordslinjen 4 timmar på kontor (digitalt om annat inte går).
Vad händer om jag får ett väldigt svårt samtal?
Vad man upplever som ett svårt samtal är väldigt individuellt. De allra flesta samtalen till våra stödlinjer är inte akuta och det kan finnas andra samtal som du upplever som svåra. Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Vi har också handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt för att du ska känna dig trygg både inför, under och efter samtalen.
Är det någon skillnad i att vara volontär på dagen och på natten?
Om du är volontär på dagen är passen på 2-4 timmar (beroende på linje) och på natten är passen 6 timmar. Då vi vet att det är svårare att avsätta tid för ideellt arbete under natten så är passen mellan 24–06 arvoderade, det vill säga en viss ersättning utgår. Det finns också en anställd person på plats under hela natten. Som volontär kan du självklart välja att antingen vara volontär på dagen eller på natten, men också en kombination av de båda.
Kan jag själv välja när och hur ofta jag tar samtal?
I uppdraget ingår att ha pass minst två gånger per månad. Varje pass är 2-4 timmar (beroende på linje) om du är volontär på dagen och 6 timmar om du är volontär på natten. Vi ser gärna att du väljer ett fast pass – alltså ett återkommande pass under en längre tid. Du bokar dina pass utifrån ett schema online och ansvarar själv för att boka in ett nytt pass om du får förhinder och behöver avboka.
Vilket stöd kan jag som volontär få?
Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum. Stöd efter samtalen erbjuds även med samordnare eller handledare på Mind. Våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal via externt stöd av psykoterapeuter från S:t Lukas.
Säger man vad man heter om man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå, men du kan vara volontär hos oss oavsett var du bor i landet. Du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren om du bor nära. Då samtalen ibland kan vara svåra så har våra volontärer alltid stöd av varandra antingen på plats eller via ett digitalt chattrum.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersom det är väldigt vanligt. Vi ser det som en bra kompetens men för att vara ett stöd för andra och som medvolontär är det viktigt att du mår bra och att du har mått bra en tid. Vi har satt en riktlinje på två år.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Läs mer om vilka vi är.