Ansökan
Ansökan fylls i digitalt. Se till att du har gott om tid att fundera igenom dina svar. Efteråt får du en bekräftelse via mail.
Ett medmänskligt samtal kan vara avgörande för någon som kämpar och tycker att livet känns tungt. Vi söker dig som vill finnas där och vara ett stöd för en medmänniska.
Du behövs.
Som volontär på Mind ger du anonymt stöd till en annan människa genom medmänskliga samtal i telefon och chatt i någon av våra stödlinjer. Du bidrar genom att lyssna och skapa ett tryggt rum för den som har det svårt och behöver stöd. Att få sätta ord på tankar och känslor gör oftast att det känns bättre och kan ibland vara helt avgörande för att komma vidare.
Samtalen kan handla om allt från livet i stort och dess meningsfullhet till samtal om att inte längre orka leva. Varje samtal räknas och kan göra stor skillnad för någon som kämpar.
Här stödjer du personer som mår psykiskt dåligt och kanske har självmordstankar. Du lyssnar och finns där som stöd när livet är svårt. Samtalen sker både på chatt och telefon. Vill du veta mer om Självmordslinjen innan du ansöker? Då är du varmt välkommen på ett digitalt informationsmöte där vi berättar mer.
Här chattar du med unga som behöver någon som lyssnar. Du kan vara deras vuxna stöd, någon som finns där utan att döma eller komma med oombedda råd. Samtalen sker över chatt.
Här stödjer du äldre vuxna. Samtalen sker över telefon och handlar ofta om om oro, ångest, nedstämdhet och relationsproblem, men lika ofta om att bara få prata med någon när ensamheten blir för svår. Vill du veta mer om Äldrelinjen innan du ansöker? Då är du varmt välkommen på ett digitalt informationsmöte där vi berättar mer.
Här stödjer du föräldrar och andra vuxna som är oroliga för barn i sin närhet. Med barnet i fokus försöker du hjälpa den vuxna att se och utveckla sin egen förmåga och roll. I Föräldralinjen är volontärerna legitimerade psykologer, psykoterapeuter eller socionomer med minst ett års yrkeserfarenhet inom yrket och har erfarenhet av arbete med barn, unga och deras föräldrar. Samtalen sker över telefon.
Att vara volontär hos Mind är ett viktigt uppdrag. Det är ett roligt och meningsfullt uppdrag, men det innebär också att du möter människor med ett stort lidande. I grunden handlar det om att finnas där för andra människor, men i varje samtal finns också möjligheten att lära sig något om sig själv.
Många volontärer vittnar om att de ofta lämnar passet med lättare steg än innan, trots tunga och ibland svåra samtal. Att utvecklas på ett personligt plan, och i gemenskap med andra volontärer, kan också vara en viktig del i uppdraget.
Minds volontärer går igenom en grundlig utbildning i såväl teori som metod och under volontärresans gång får du löpande handledning och fortbildning. Du har även möjlighet att få avlastande samtal med en legitimerad psykoterapeut dygnet runt via telefon och du omfattas av en volontärförsäkring.
Uppdraget som volontär känns väldigt meningsfullt, och jag växer som människa när jag möter personer med olika tankar
Just nu kan vi inte ta emot fler ansökningar till Livslinjen. Men sök gärna till någon av de andra linjerna.
Ansökan fylls i digitalt. Se till att du har gott om tid att fundera igenom dina svar. Efteråt får du en bekräftelse via mail.
Vi kommer be dig lämna två referenser till oss.
Om din ansökan blir godkänd går du vidare till intervju. Den sker digitalt och är en videointervju.
Att engagera sig som volontär på Mind är ett långvarigt och viktigt uppdrag. Du behöver ha den tid som krävs, både för utbildningen och för uppdraget i sig.
Är du intresserad av att bli volontär hos oss men vill veta mer innan du ansöker? Varmt välkommen på ett av våra digitala informationsmöten där du får en djupare inblick i Minds arbete, vad det innebär att vara volontär i Självmordslinjen och Äldrelinjen och hur du kan göra skillnad. Hoppas vi ses!
Är du intresserad av Självmordslinjen eller Livslinjen? Se vår introduktionsfilm där du bland annat möter volontärer som berättar om sitt uppdrag. Du kan sedan gå direkt till ansökan.
Egenstudier online på 2,5 timme + Volontärhandboken
Fyra workshops online på tre timmar var.
Ett pass, Självmordslinjen 4 timmar, Livslinjen 3 timmar, Äldrelinjen och Föräldralinjen 2,5 timmar.
I egenstudierna lär du dig om Minds medmänskliga samtal – att skapa ett tryggt rum, ett empatiskt förhållningssätt och ett aktivt lyssnande. Du får lyssna till samtal och höra från andra volontärer om uppdraget. Du följer även Minds podcast om medmänskliga samtal och får ökad kunskap om psykisk hälsa och du har möjlighet att fördjupa dig med hjälp av Volontärhandboken. Egenstudiernas fem moduler genomförs på egen hand innan de digitala workshopstillfällena.
Under fyra workshopstillfällen online möter du andra volontärer för att reflektera, diskutera och lära tillsammans. Du övar på samtal med andra volontärer och tillsammans rustas ni för att bli trygga i uppdraget.
På intropasset har du dina första samtal med stödsökande. På Föräldralinjen har intropassen en deltagare och sker online med stöd av en erfaren volontär. På övriga linjer sker intropasset i en mindre grupp där du får stöd före och efter samtal av Minds personal och dina medvolontärer. Intropasset på Äldrelinjen och Livslinjen sker online och på Självmordslinjen träffas vi i våra lokaler där det är möjligt.
Efter slutförd utbildning bokar vi in ett fast schema med dig där du tar pass på egen hand. Du har sedan regelbundna avstämningar med Minds personal kring samtalsmetod och volontärskapet i stort. Du får även tillgång till grupphandledningar och fortbildningar på flera olika teman.
7 apr 2025
Anders är volontär i Minds Självmordslinje sedan flera år. Han påpekar att många tycker att…
12 jun 2024
Minds stödlinjer hade inte existerat om det in vore för de fantastiska närmare 700 volontärer…
9 aug 2023
I över fem års tid har Sanna engagerat sig som volontär hos Mind. Det har…
21 jul 2023
Ulf Hyvönen har svarat i Självmordslinjen sedan 2018 och även tjänstgjort som nattvolontär i flera…
10 sep 2021
Vid sidan av fysioterapeutstudierna ansökte Åse Björk om att bli volontär på Mind. Intresset för…
29 jun 2021
Minds volontär Lewis jobbade innan pensionen som sjukskötare i psykiatrin och har nu stor användning…