Ge en gåva

Varmt välkommen!
Du behövs verkligen.

Alla drabbas någon gång av psykisk ohälsa, själv eller som närstående. Som volontär hos oss ger du av din tid och skänker samtidigt hopp och stöd till människor som mår psykiskt dåligt. Oavsett vilket uppdrag du väljer, är du en hjälte för oss.

Vanliga frågor

I volontärskapet ingår:

  • Grundlig volontärutbildning
  • Löpande handledning och fortbildning
  • Gemenskap med de andra volontärerna
  • Om du arbetat i ett år eller mer, kan vi även ställa upp som referenser till arbetsgivare.
  • Chansen att hjälpa människor i kris komma tillbaka till livet!

Ett livsviktigt uppdrag

En stor del av Minds arbete utförs av våra volontärer. Som volontär bemannar du någon av stödlinjerna Självmordslinjen, Föräldralinjen, Äldrelinjen, Mind Forum eller hjälper till med vår administration och kommunikation.

Volontär i Självmordslinjen

Som volontär i Självmordslinjen stödjer du personer som mår psykiskt dåligt och kanske har självmordstankar. Du lyssnar och försöker motivera dem till att vilja leva.

Läs mer

Volontär i Föräldralinjen

Föräldralinjens uppgift är att med barnet i fokus, hjälpa mammor och pappor som är oroliga för sina barn att se och utveckla sin egen roll och förmåga som förälder.

Läs mer

Volontär i Äldrelinjen

Till Äldrelinjens ringer personer över 65 år, som behöver någon att prata med, ofta om sin psykiska hälsa.

Läs mer

Meningsfullt på riktigt

Att vara volontär hos Mind är ett viktigt uppdrag. Det är ett roligt och meningsfullt arbete, men det innebär också att du möter människor med ett stort lidande. Som volontär i våra stödverksamheter får du möjlighet att prata om det som är viktigt, på riktigt.

Vi är väldigt måna om våra volontärer som dels går igenom en ingående rekryteringsprocess och dels en grundlig utbildning i såväl teori som metod.

Under volontärarbetets gång tillhandahåller vi löpande handledning och fortbildning och tillgång till leg. psykoterapeut dygnet runt via telefon. Du omfattas även av en volontärförsäkring.

Om du har andra frågor om att vara volontär i Mind, mejla gärna volontar@mind.se.

Frågor och svar om volontärskapet

Säger man vad man heter när man är volontär?
Som volontär är du alltid anonym. Detta är viktigt för att inte skapa felaktiga förväntningar för den som söker oss. Det ska inte spela någon roll vem som svarar, eftersom alla volontärer delar Minds värdegrund och har samma utbildning för samtalet.
Vad händer om jag får ett jättesvårt samtal?
Under utbildningen kommer du att få träna på att ha svåra samtal. Det kan ändå vara väldigt jobbigt när du sedan väl pratar med någon som verkligen mår dåligt och kanske har starka självmordstankar. Därför har vi både handledning, fortbildning och stöd kontinuerligt. Våra volontärer kan dessutom dygnet runt få ett avlastande samtal med en professionell terapeut.
Vad är åldersgränsen för att bli volontär?
För att arbeta i Föräldralinjen och Självmordslinjen bör du vara över 25 år eftersom en egen personlig mognad är viktig för att klara av de ganska svåra samtal vi har. I Äldrelinjen har vi satt en gräns på minst 50 år för att de som söker oss gärna vill tala med personer som har upplevt ett långt arbetsliv och kanske har egna erfarenheter av förluster och hur det känns att bli äldre.
Vilka står bakom Mind?
Vi är en ideell förening och en oberoende aktör i kampen mot psykisk ohälsa. Vi är religiöst och politiskt obundna. Du kan läsa mer om vilka vi är på vår sida Vi är Mind.
Kan jag bli volontär om jag har egen psykisk ohälsa?
Många av våra volontärer har egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eftersom det är väldigt vanligt. Det är en väldigt bra kompetens att ha med sig och under rekryteringen säkerställer vi att alla som blir volontärer mår bra nog att både vara ett stöd för en stödsökande och för medvolontärer.
Kan jag sitta hemma och svara på samtal?
Som volontär i Äldrelinjen eller Föräldralinjen kan du välja att ta ditt pass hemifrån när det passar dig. Du kan även sitta på vårt kansli om du hellre vill det. Eftersom samtalen i Självmordslinjen ibland är ganska svåra så sitter våra volontärer alltid tillsammans i ett svararrum på vårt kansli. De kan då stötta varandra om det behövs.
Måste jag ha en speciell utbildning för att bli volontär?
För att arbeta i Föräldralinjen behövs att du har lång erfarenhet av arbete med barn. För Äldrelinjen och Självmordslinjen finns inga sådana krav, utan du får utbildning av oss.