Om Föräldralinjen
Föräldralinjen, 020-85 20 00, har funnits sedan 1996. Hit ringer föräldrar eller närstående som är oroliga för ett barn eller har frågor om föräldraskapet.
Föräldralinjen delfinansieras av Ester Bomans stiftelse.
Vad samtalen handlar om
Exempel på vanliga ämnen och frågor:
- Vi ska skiljas, när och hur ska vi berätta för barnen?
- Vår dotter har utretts och fått diagnosen ADHD men min fd man accepterar inte diagnosen och inte heller någon behandling.
- Min dotter vill inte längre bo hos mig varannan vecka, utan vill vara hos mamman som har alkoholproblem. Hur ska jag förhålla mig?
- Vad kan jag som farmor göra för att underlätta för min sonson, som börjar må så dåligt av slitningarna mellan föräldrarna?
- Min dotter får hysteriska utbrott hemma och på förskolan. Vad kan det bero på?
- Vår 22-åring har fastnat hemma framför datorn. Det har gått i perioder, men nu känner vi oss helt maktlösa.
- Jag är kontaktperson till ett traumatiserat barn, som är hos oss varannan vecka. Jag vill prata om hur jag ska bemöta henne.
- Jag är väldigt orolig för min dotter som är så känslomässigt avstängd. Hur ska jag nå fram till henne? Tycker att jag har försökt allt.
- Min 10-åring är mobbad sedan fyra år. Ingen i skolan ingriper. Vad ska jag göra?
Ditt åtagande
Som volontär i Föräldralinjen förväntas du ta två pass i månaden. Passen ligger på vardagar klockan 10–12.30 och 12.30–15. Alla volontärer i Föräldralinjen har en fast dag då de tar sina samtal. Exempelvis klockan 10–12.30 på torsdagar jämna veckor.
Utöver det är linjen även öppen helgfria torsdagskvällar klockan 19–21. Varje volontär bemannar telefonen 1–2 torsdagskvällar per halvår.
Under sommaren (från midsommar till veckan innan skolstart) har linjen endast öppet 10–13 varje vardag. Under den perioden har volontärerna ett pass per fyraveckorsperiod.
Som volontär på Föräldralinjen har du tillgång till handledning samt möjlighet att deltaga vid de föreläsningar som Mind anordnar för volontärer.
Bli volontär i Föräldralinjen
Vi söker dig som är utbildad psykolog, socionom eller psykoterapeut och har erfarenhet av arbete med barn, unga och deras föräldrar.
Vi söker volontärer som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö med omnejd. Det går att ta emot samtal från de kontor vi har på orterna men de flesta av Föräldralinjens volontärer tar emot samtalen hemifrån. Det som krävs då är att en har tillgång till ett stabilt internet, en dator eller surfplatta samt en smartphone (Iphone eller Android) då samtalen sker via IP-telefoni.
Efter ansökan så kommer du bjudas in till en intervju om du har relevant utbildning och erfarenhet.