Vill du bli volontär i Föräldralinjen?

När du blir volontär i Föräldralinjen stödjer du föräldrar som är oroliga för sina barn, eller för barn i sin närhet.

Om Föräldralinjen

Föräldralinjen, 020-85 20 00, har funnits sedan 1996. Hit ringer föräldrar eller närstående som är oroliga för ett barn eller har frågor om föräldraskapet.

Föräldralinjen delfinansieras av Ester Bomans stiftelse.

Läs mer om Föräldralinjen

Vad samtalen handlar om

Exempel på vanliga ämnen och frågor:

  • Vi ska skiljas, när och hur ska vi berätta för barnen?
  • Vår dotter har utretts och fått diagnosen ADHD men min fd man accepterar inte diagnosen och inte heller någon behandling.
  • Min dotter vill inte längre bo hos mig varannan vecka, utan vill vara hos mamman som har alkoholproblem. Hur ska jag förhålla mig?
  • Vad kan jag som farmor göra för att underlätta för min sonson, som börjar må så dåligt av slitningarna mellan föräldrarna?
  • Min dotter får hysteriska utbrott hemma och på förskolan. Vad kan det bero på?
  • Vår 22-åring har fastnat hemma framför datorn. Det har gått i perioder, men nu känner vi oss helt maktlösa.
  • Jag är kontaktperson till ett traumatiserat barn, som är hos oss varannan vecka. Jag vill prata om hur jag ska bemöta henne.
  • Jag är väldigt orolig för min dotter som är så känslomässigt avstängd. Hur ska jag nå fram till henne? Tycker att jag har försökt allt.
  • Min 10-åring är mobbad sedan fyra år. Ingen i skolan ingriper. Vad ska jag göra?

Ditt åtagande

Som volontär på Föräldralinjen tar du samtal över telefon. Du har samtalspass två gånger i månaden och varje pass är 2,5 timmar. Tar du samtal hemifrån behöver du en plats där du kan vara ostörd, en telefon och en dator. Alla volontärer i Föräldralinjen har en fast dag då de tar sina samtal.

Under sommaren (från midsommar till veckan innan skolstart) har linjen endast öppet 10–13 varje vardag. Under den perioden har volontärerna ett pass per fyraveckorsperiod.

Som volontär på Föräldralinjen har du tillgång till handledning samt möjlighet att deltaga vid de föreläsningar som Mind anordnar för volontärer.

Bli volontär oavsett var du bor

Vi söker dig som är utbildad psykolog, socionom eller psykoterapeut och har erfarenhet av arbete med barn, unga och deras föräldrar.

Mind har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Umeå och du väljer själv om du som volontär vill ta samtal hemifrån eller från något av våra kontor. Det går också bra att variera mellan att arbeta hemifrån eller från något av kontoren. Du kan såklart vara volontär hos oss var du än bor i landet och då tar du alla samtal hemifrån. Det som krävs då är att en har tillgång till ett stabilt internet, en dator eller surfplatta samt en smartphone (Iphone eller Android) då samtalen sker via IP-telefoni.

Anmäl dig

Du fyller i och skickar in din ansökan här nedan. Efter ansökan så kommer du bjudas in till en intervju om du har relevant utbildning och erfarenhet.

Har du frågor kring uppdraget kan du mejla [email protected]

 

 

Anmäl dig

  • Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter.