På tal om ålder

Det finns två miljoner personer över 65 år i landet och mycket talar för att vi blir allt äldre. Samtidigt verkar det saknas kunskap om äldres psykiska hälsa och fördomar och attityder påverkar hur vi ser på äldre personer, inräknat hur vi som äldre betraktar oss själva. Med denna rapport presenterar Mind en bild av den psykiska hälsan hos äldre vuxna i Sverige, 2021.

Hur ser det egentligen ut med äldre vuxnas psykiska hälsa?

Det visar sig att uppemot 40 procent av äldre vuxna rapporterar besvär med nedstämdhet, ängslan, oro eller ångest. Samtidigt är skammen inför att tala om de psykiska besvären ofta stor. Det är tydligt att det finns stora skillnader i psykisk ohälsa, där grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar har ökad risk för att utveckla psykisk ohälsa.

Det finns brister i vård och behandlande insatser och många gånger får äldre inte den vård och det stöd de har rätt till. Många äldre uppger att fördomar och attityder kring äldre och åldrande påverkar hur de behandlas och vilka möjligheter de har att leva som de vill. Många anger också att de har svårt att klara sig ekonomiskt vilket leder till social isolering och ensamhet, när de inte kan köpa kläder, laga sina tänder, resa eller ta del av fritids- och kulturaktiviteter eller delta i möten eller aktiviteter som sker digitalt.