Orosskolan

Alla känner vi oss oroliga ibland, oavsett ålder. Det är en naturlig reaktion som kan hjälpa oss att förbereda oss på en framtida situation eller utmaning. Att ständigt känna oro kan vara slitsamt och göra dig nedstämd och trött.

Siri Helle om oro som hjälper – och hindrar

Händer det att du oroar dig för saker som kan gå snett i framtiden? Har du svårt att vara närvarande i vardagen?  Det är vanligt att oroa sig. Oron har hjälpt oss människor att överleva. Men ibland kan oron komma i vägen för det vi vill göra.

Siri Helle, psykolog och författare, berättar om hur oron fungerar och vad som kan hjälpa.

Vad är oro?

Oro är när man tänker på saker som skulle kunna gå fel. Tankarna skapar ofta obehagskänslor som känns i kroppen. Oro kan vara tillfällig eller komma ofta. Ibland kan man oroa sig för att bli orolig, för att det är en så obehaglig känsla.

Hur känns det?

När du oroar dig mycket kan det kännas i kroppen, som till exempel svettningar, ont i magen eller illamående. Om du har svårt att släppa dina orostankar kan de kroppsliga symtomen förvärras och göra att du känner dig nedstämd, rastlös eller apatisk. Läs mer om att vara orolig på 1177.

Vad brukar orostankar handla om?

Orostankar kan handla om dig (“tänk om jag gör fel”) eller om världen runt dig, eller saker som ligger utanför din egen kontroll. Orostankar börjar ofta med ”tänk om”.

Många oroar sig för att inte räcka till, att inte vara tillräckligt bra, att göra bort sig, ofta förknippat med skam om något går fel. I en tid av osäkerhet som präglas av stora förändringar utom din egen kontroll, såsom krig, pandemi och Sveriges ekonomiska och politiska riktning, är det vanligt att känna oro.

Ibland är det tydligt vad du oroar dig för, men det kan också hända att du bara känner dig orolig utan att riktigt veta varför. Läs mer om oro på BUP.se.

Vad kan du göra själv och vad kan du få hjälp med?

Även om oro är naturligt och särskilt när det händer mycket i världen som gör oss osäkra kan det vara bra att veta att det finns sätt minska oron. Röda korset har tagit fram tio tips som minskar oro i kristider.

Ett första steg är att prata med någon du har förtroende för. Det kan ge perspektiv och stöd i att sortera dina tankar.

Det är svårt att styra sina tankar och ibland kan vi behöva hjälp. Om ditt liv begränsas av din oro är det tid att söka stöd och hjälp. Till exempel om du ofta har svårt att sova eller koncentrera dig för att du oroar dig. Det finns bra hjälp att få genom olika behandlingsmetoder. Många går ut på att det inte går att fly från oro, utan att det är bättre att lära sig leva med den. Att vara medveten och acceptera de tankar som kommer. Det kan låta omöjligt, men det finns goda resultat av behandling av oro.

Greppa oron med tre poddar

Medicinvetarna – vem är oroligast?

När oron tar över livet – vad kan man göra åt den? Forskaren och psykologen Erik Andersson reder ut.

Lyssna på KI:s forskningspodd

Anna Kåver om att hantera oro och ångest

Oroliga tider kan ge oro i kroppen. Anna Kåver, psykolog och författare, ger perspektiv på varför.

Perspektiv med Per Grankvist

Om oro och hur du slutar oroa dig

Är oro okontrollerbart eller går den att rå på? Och kan oro vara hjälpsamt ibland? Psykolog Marcus Rosander är gäst.

Lyssna på Psykologipodden

Lästips

Konsten att gilla läget. Att försöka jaga bort sin oro med lösningar och tröst kan ha motsatt verkan. Erik Andersson, psykolog och forskare, vill i stället att vi lär oss leva med med tanken på att saker faktiskt kan gå åt skogen. Läs ”Nyfiken på oro: Konsten att gilla läget” av Ola Danielsson, en tankeväckande artikel ur Karolinska Institutets tidskrift Medicinsk Vetenskap.

Så kan du stötta. Psykiatri Skåne vägleder hur du som närstående kan stötta barn  och unga.

Boktips

  • Känslofällan, Siri Helle, 2022. 
  • Tänk om: en studie i oro, Roland Paulsen, 2020. 
  • Oro, Anna Kåver, 2017. 
  • En liten bok mot oro, Kerstin Jeding, 2012. 
  • Fri från oro, ångest och fobier: Råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi, Maria Farm och Håkan Wisung, 2012.