Starta en egen insamling till förmån för Mind

Bjud in dina vänner eller utmana dina kollegor – ni bidrar tillsammans till ett samhälle där ingen behöver möta kampen mot psykisk ohälsa ensam. Tillsammans ger vi människor kraft att leva!

Låt ditt engagemang inspirera

Skapa din insamling och se den växa i realtid. Du kan enkelt dela din insamling med andra och uppmuntra vänner och familj att bidra. Varje gåva är viktig och gör det möjligt för fler som lider av oro och ångest att få medmänskligt stöd. Med er hjälp fortsätter vi förebygga psykisk ohälsa och förhindra självmord.

Kontakta oss gärna på [email protected] om du har frågor eller behöver hjälp. Lycka till med din insamling!

 

Starta insamling

Frågor och svar om att starta en insamling

Vad används insamlade gåvor till?
Mind har 90-konto vilket innebär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll och garanterar att gåvorna från din insamling kommer fram och används till det de ska. Det är bidrag som dessa som möjliggör att vi kan fortsätta stödja människor i kris och genomföra våra stödsamtal på ett tryggt och medmänskligt sätt. Insamlade gåvor kan därför komma att användas till något av följande:
  • - Utbildning, handledning och samordning av alla volontärer som tar emot stödsamtal
  • - Samtalskostnader så att stödsökande kan ringa till oss kostnadsfritt
  • - Datorer och telefoner så att våra volontärer kan kommunicera med stödsökande
  • - Kunskapsspridning, påverkansarbete och opinionsbildning kring psykisk ohälsa och självmord
Tips på bra insamlingstillfällen
 
  1. Aktiviteter: Löpning, cykling, klättring eller annan aktivitet som utgör en utmaning för dig. Berätta för ditt sociala nätverk varför du har valt att kasta dig ut i just den utmaningen och be dem om att stödja dig genom att donera till din insamling.

  2. Födelsedagar, bröllop eller andra firanden: Ett perfekt tillfälle att be vänner och familj om bidrag till din insamling istället för presenter. På så sätt kan ni alla göra skillnad tillsammans.

  3. Frivilligarbete: Om du är volontär har du redan en historia att berätta. Dela dina upplevelser och erfarenheter från ditt arbete och berätta hur din organisation bidrar till att förbättra världen. Det kommer garanterat att värma dina vänners hjärtan och bidra till att inspirera dem att ge ett bidrag.

  4. Minnesmärken: Har du mist någon som stått dig nära? Här är din chans att skapa en insamling för att hedra denna person.

  5. Högtider: Högtider och semester säsonger är alltid bra tillfällen att visa vänlighet och stödja andra människor. I stället för julklappar, kan du önska att dina vänner och familj istället ger ett bidrag till din insamling.

  6. Engagemang: Vem behöver egentligen en anledning att starta en insamling? Det bästa med en egen insamling är att du inte behöver en särskild anledning att starta en. Det räcker att vara passionerad och ha viljan att göra skillnad.

Hur skapar jag bra innehåll till min insamling?
Ladda upp en bild eller video
Bilder väcker våra sinnen och ökar vårt engagemang. Många människor ger bidrag för att de har blivit uppmanade av någon de litar på. När du lägger upp en bild eller video på dig själv, kommer ditt nätverk automatiskt att förknippa din insamling med dig. En bild bidrar därför med att skapa tillit till din insamling och sannolikheten för att din familj och vänner kommer att ge ett bidrag ökar.

Berätta din historia
Skriv en fängslande och övertygande historia där du besvarar alla de frågor en bidragsgivare skulle kunna tänkas ha, till exempel vad du samlar in till; varför det är viktigt för dig; hur pengarna kommer att användas. Ta tillfället i akt att verkligen framhäva din personliga historia, varför du tycker att detta är en viktig sak, och varför folk ska stödja den.
Hur sprider jag min insamling?
Dela din insamling via privata meddelanden/mejl
Att uppmuntra sina vänner och familj att bidra genom privata meddelanden har visat sig vara mycket mer effektivt än t.ex. en statusuppdatering på Facebook. Direktmeddelanden är personliga och personen i fråga kommer att vara mer benägen att stödja din insamling om du har tagit dig tid att skriva ett par rader till honom eller henne personligen.

Många bäckar små gör en stor å
Använd flera olika sociala medier, sprid ordet om din insamling och dela den, om och om igen. Kom ihåg att alltid kopiera in länken till din insamling i alla meddelanden och uppdateringar och be folk om att dela din insamling å dina vägnar.

Håll dina givare uppdaterade
Kom ihåg att tacka dina givare och hålla dem uppdaterade med relevant information. Till exempel kan du dela ditt slutresultat med dem som har bidragit, eller om du deltar i ett evenemang: gör en kort uppdatering av hur det gick.
Hur högt mål ska jag sätta?
Sätt upp ett realistiskt mål
Att vara ambitiös är beundransvärt, men när det gäller insamlingar är det bättre att börja med ett mål du vet att du kan nå, och eventuellt justera det senare. Förhoppningsvis når du det första målet på nolltid och kan sätta upp nästa mål.

Ge det första bidraget själv
När du ber ditt nätverk om att stödja din insamling är det viktigt att du föregår med gott exempel och ger det första bidraget själv. Är du osäker på hur mycket du ska donera? Tänk över hur mycket du önskar att andra ska ge och så ger du själv lite mer än det.

Samarbeten för etisk och säker gåvoinsamling