Håll samtalen vid liv

Att skänka en testamentsgåva till Mind är en lika medmänsklig som kraftfull handling. En insats som gör att vi kan stödja ännu fler som lider av psykisk ohälsa och ensamhet.

En medmänsklig handling som skänker hopp

Varje år tar omkring 1 500 personer sina liv i Sverige. 100 000 personer genomför självmordsförsök och 500 000 personer har självmordstankar. Det vill vi ändra på. Men i takt med att kontaktförsöken till våra stödlinjer ökar blir ditt bidrag allt viktigare.

Bara det att någon bryr sig och lyssnar

”Ångesten har gått ner, jag har känt mig lyssnad på och stöttad i den svåra situation jag befinner mig i. Så jag har blivit lite lugnare nu efter att ha fått prata av mig. Problemen kvarstår och situationen är den samma, men bara det att någon bryr sig och lyssnar är så viktigt för att jag ska orka leva lite till när jag inte längre klarar att leva för min egen skull.”

– Stödsökande i Självmordslinjen

Skriv ditt testamente med oss och låt samtalen leva vidare

Tack vare vårt samarbete tillsammans med juristbyrån Lawly kan vi erbjuda dig möjligheten att skriva ditt testamente helt kostnadsfritt. Allt sker digitalt, tar ca 10 minuter.

När du är klar kommer ditt testamente skapas och du kan enkelt ladda ner det till din dator, skriva ut eller få det hemskickat. Hur man väljer att fördela sitt arv varierar självklart. Allt fler väljer att skänka hela eller delar av sitt arv till en eller flera välgörenhetsorganisationer. Vanligast är då att skänka en fast summa, en procent av sitt arv eller egendom som exempelvis en fastighet. Oavsett vad du väljer så betyder ditt stöd otroligt mycket för oss och vårt arbete mot psykisk ohälsa och självmord.

  • Kostnadsfritt
  • Personligt anpassat
  • Juridiskt korrekt

Om det dyker upp några frågor eller funderingar längs med vägen finns Lawlys jurister tillgängliga i chatten. Du kan också boka in ett kostnadsfritt inledande möte här nedan. I mötet ingår 15 minuter gratis juridisk rådgivning. Tack för att du bidrar till att vi kan stödja ännu fler som lider av psykisk ohälsa och ensamhet!

 

Boka ett möte      Upprätta ditt testamente

 

Genom att klicka på knapparna ovan intygar du att du tagit del av Lawlys integritetspolicy och allmänna villkor.

Frågor och svar om testamente

Måste man skriva ut sitt testamente?
Ja, testamentet ska finnas i ett fysiskt exemplar som är korrekt undertecknat och bevittnat för att vara giltigt. Om du inte har en skrivare hjälper Lawly dig självklart att skriva ut testamentet och postar det till dig. Läs mer här: https://lawly.app/hemleverans.
Är testamentet giltigt så fort jag får det?
Nej, det är viktigt att testamentet skrivs ut, undertecknas och bevittnas på rätt rätt. Du kommer att få några enkla instruktioner som du ska följa för att se till att testamentet blir giltigt. Instruktionerna får du till din e-postadress i samband med att du får ditt testamente.
Ärver en sambo något?
Nej. Om vill du att din sambo ska ärva dig vid din bortgång krävs det att du skriver det i ett testamente. Din sambo kommer inte att få någon del av arvet efter dig om det inte står i ditt testamente.
Vart ska man förvara sitt testamente?
Det är viktigt att ditt testamente förvaras tryggt och säkert, så att det inte glöms eller tappas bort och så att det hamnar i rätta händer den dag det behövs. Lawly hjälper mer än gärna till med förvaringen. Läs mer här: https://lawly.app/dokumentforvaring.
När får jag mitt testamente?
Så fort du har besvarat alla frågor skickas ditt testamente till din e-postadress.
Vad händer om man inte har ett testamente?
Om inget testamente har upprättats så gäller den arvsordning som följer lagen. Är man gift och/eller har barn så är det i första hand maken/makan och barnen som ärver. I annat fall går arvet till föräldrar eller, om föräldrarna inte lever, syskon. Finns varken föräldrar eller syskon som kan ärva går det vidare till mor- och farföräldrar eller deras barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror. Kusiner ärver däremot inte, och inte heller andra släktingar. Genom att upprätta ett testamente kan man sätta den arvsordning som gäller enligt lag, helt eller delvis, ur spel.

Samarbeten för etisk och säker gåvoinsamling