Lasse Åberg

Multikonstnären som
ibland balanserar på en slak lina

Lasse Åberg svarade genast ja när vi frågade om han ville bidra med ett verk till det Trasiga lotteriet.

– Om mitt fejs och medverkan kan få fler att uppmärksamma Mind över jul så blir jag glad, säger Lasse när vi möter honom på Åbergs museum i Bålsta.

Utställningarna, inhysta i en vacker gammal lada, är en dröm för den som älskar serietidningar och serietidningskonst, samt givetvis för alla som älskar hans svit av filmer om den fumlige och ursvenska nörden Stig-Helmer.

– Jag har också en av världens största samlingar av antika Disney-figurer, säger han.

Han rör sig vant och lite sävligt genom rummen. Ibland stannar han till. Som nu, framför ett inglasat Kalle Anka-manus i original av Carl Barks. Eller nu, vid ett foto av Jens Assur. Engagerat drar han de bakomliggande historierna till hur verken hamnade här. Museet har öppet och det är tydligt att hans närvaro påverkar museibesökarna som letat sig dit denna novemberförmiddag. Att se den fantastiska samlingen av konst är så klart uppfyllande, men att få se Lasse själv, en levande legend, strosa omkring mellan verken är en konstupplevelse i sig. Många ber försynt om att få ta en bild. Han säger ja till alla. Vi börjar prata om psykisk ohälsa och hans bidrag till det Trasiga Lotteriet.

– Jag hör till dem som är lyckligt lottade att ha vänner omkring mig som berättar hur de mår och frågar hur jag har det, säger Lasse. Jag är egentligen en sådan som vill hålla hur jag känner mig för mig själv. Men jag fattar att det är viktigt att prata om sin psykiska hälsa. Ut med det bara!

Lasse berättar också att det har hänt att han under stunder med högt arbetstryck har klappat igenom.

– Under vissa intensiva filmperioder har jag mått väldigt dåligt, säger Lasse. Ibland har jag varit tvungen att lämna inspelningsplatser och att jag har vänt och åkt hem från flygplatser för att jag fått panikångestattacker. Ibland känns livet som att man går på en väldigt slak lina.

Verket som han bidrar med till Minds Trasiga Lotteri har han döpt till Crying Child, Christmas version. Det är en hommage till Bragolin, konstnären bakom de kända gråtande barn-tavlorna.

– Jag tror att det finns över 2 miljoner såna tavlor i svenska hem, säger Lasse. Det vore roligt om den som vinner har en hemma. Då kan de hänga bredvid varandra.

 

Delta i utlottningen av Lasses konstverk