Gisela Ståle

Med det inre mörkret som inspirationskälla

Gisela Ståle älskar inte rampljuset. Många har aldrig hört hennes namn ens. Men när Instagramkontot @broderauttexten kommer på tal, ja då räcker hundratusentals människor upp handen. Jaså hon!
– Det är inte som att jag vill vara hemlig, säger hon. Jag är bara inte så förtjust i att synas i bild. Och jag vill att det jag gör på kontot ska stå för sig självt. Jag känner mig friare och mindre ängslig när det jag gör inte är så starkt kopplat till min person.

När livet vände
Gisela har i perioder tampats med ångest, depression och känslor av ensamhet. Dessutom har hon jobbat alldeles för hårt. En dag tog det stopp. Doktorn ordinerade vila. På sin höjd lite handarbete för avkoppling. Att den jobbiga situationen skulle bli startskottet till en helt ny, positiv, riktning i livet visste ingen då.

– Jag kände mig väldigt ensam under den här perioden. Jag drog mig undan från människor för att jag kände mig fel och skämdes över att vara utmattad, säger Gisela. Men när jag började lägga ut mina broderier med texter förstod jag att jag var långt ifrån ensam om att känna så. Och när jag insåg att det går omkring massor av andra som visar eller säger “jag känner samma” när jag blottar mina tankar, då blev det plötsligt alldeles lugnt inuti mig.

Konst som griper tag
Hennes verk – hon vill egentligen inte kalla dem för verk för hon har fortfarande svårt att identifiera sig som konstnär – berör. Många. Kontrasten mellan det snälla mediet, broderiet, och den ofta vassa och humoristiska texten kommer åt något i hennes följares hjärtan. I skrivande stund är de över 166 000.

– När jag skapar rör jag mig i mitt eget mörker och försöker twista till det, kanske hitta någon humoristisk vinkel, säger Gisela. Jag märker att många som dras till mitt Instagramkonto också bär på det här mörkret. Och att mina verk gör så att de kan få lättare att titta på det som känns jobbigt med perspektiv. Så att man sedan kan lägga det åt sidan.

Hon fortsätter:
– Det här surret i hjärnan har jag alltid haft. Att det skulle komma ut i den här formen och vara hjälpsamt – inte bara för mig – utan för så många andra känns fantastiskt. Förut trodde jag att det skulle behöva göra ont och vara jobbigt att bidra med något som är till gagn för samhället. Men det här är tvärtom enkelt för mig. När jag börjar på en ny idé så utgår jag alltid bara från mig själv, tänker inte ens att den ska publiceras, och så blir den till. Men jag har också flera stycken broderier som jag inte har lagt upp på insta. De är bara för mig.

När Mind och Gisela fick kontakt var det som att allt stämde. En perfekt match. Att Giselas många följare är engagerade och medkännande människor råder det inga tvivel om. Det märks inte minst när hon delar något för Minds räkning i sina kanaler. Då hoppar det direkt till i besöksstatistiken.

En eloge till alla som kämpar
– Därför känns det extra roligt att vara med i det trasiga lotteriet, säger Gisela. Jag säljer aldrig några original, så det här är ett unikt tillfälle att få ett. Och jag blir väldigt glad av tanken att det ska få komma hem till någon som stöttar Mind, precis som jag. Verket är en hyllning till alla oss som faktiskt orkade stiga upp ur sängen idag. Och vi lyckades klä på oss. Kanske mäktade vi med en promenad också. Vissa dagar tycker jag inte att det ska krävas mer för att man ska få en eloge. Bra jobbat! Skål för oss!

 

Delta i utlottningen av Giselas konstverk