Gisela Ståle
Brodera ut texten

Berätta lite om dig och ditt konstnärskap.

Jag började brodera texter 2017 när jag mådde riktigt dåligt och var sjukskriven på grund av utmattning. Jag ville hitta något att fokusera på eftersom mina tankar hela tiden cirkulerade kring min omöjliga situation. När jag väl broderat min första text var jag fast. Det blev en optimal kombo av att först få låta hjärnan klura ut en text och därefter i timtal mata stygn på stygn och låta hjärnan vila. Att få sätta ord på min situation, och ibland hitta en komisk twist på den, var och är fortfarande min bästa terapi. Jag broderar för att få ur mig mestadels svåra känslor, distansera mig till dem och minska deras grepp om mig. Jag hoppas och vill att mina texter ska beröra och när jag får respons i form av igenkänning, när det blir tydligt att vi är många som delar det svåra, så blir det också lite mindre tungt och mindre ensamt att leva, åtminstone för mig.

Hur tar du dig an utmaningen att göra en tolkning av Minds julkula som visar att det är okej att känna sig trasig?

Jag tycker att julen är svår! Så många viljor och förväntningar som ska tas hänsyn till, och också en massa föreställningar om hur en ”lyckad” jul ser ut. För människor som är ensamma och som kanske inte har familj eller vänner att fira med, kan ensamheten bli större än någonsin. Jag tror att vi behöver prata om detta, att högtider kan vara svåra att härda ut. Med mitt broderi vill jag uppmana oss alla att vara lite mer tillåtande mot både oss själva och varandra – det är okej att inte ha allt på plats i livet och det är okej att ha svåra känslor inför julen.

Berätta gärna varför du stöder Mind.

Psykisk ohälsa är ett enormt problem och det krävs många åtgärder både på det personliga planet och på ett samhälleligt plan. Mind driver frågor om psykisk hälsa på ett otroligt kompetent och ambitiöst sätt, både i form av hjälplinjer och då det gäller opinionsbildande. Jag är imponerad av Minds arbete och både stolt och angelägen om att få bidra så mycket jag kan till deras verksamhet.

 

Delta i utlottningen av Giselas konstverk