Depression

Att känna sig nere eller ovanligt trött ibland är inget konstigt, det är en del av livet. Men om ingenting riktigt berör dig eller gör att du känner lust under en längre tid, kan du ha fått en depression. Då finns det behandling som hjälper.

Vad är depression?

Om du är ledsen, nedstämd och orkeslös varje dag under minst två veckor kan det handla om en depression. Depression är ett sjukdomstillstånd som förändrar ditt sätt att tänka och känna.

Om du har en depression är det vanligt att du blir lättirriterad och får svårt koncentrera dig. Du kan också ha svårt att fatta beslut, ha ångest och sömnproblem.  Du kan uppleva tillvaron som allmänt tung och meningslös.

Det är vanligt att du tänker att du aldrig kommer att må bra igen, du kan till och med vara övertygad om det. Du kan ha tankar om att du egentligen är misslyckad och värdelös och oroa dig över hur omgivningen skulle reagera om du berättade hur du egentligen mår. Det kan kännas som att du försöker hålla upp en fasad, men bakom den kan det kännas som att du har rasat samman.

Trots att du mår så dåligt förstår du ofta inte själv att du är deprimerad. I stället är du övertygad om tankarna på alltings meningslöshet och lidande är ”sanningen” om livet. Även om det kan verka så i stunden, gör depressionen att du ”glömmer” sådant i livet som du egentligen gillar. På så sätt ”ljuger” depressionen.

Olika grader av depression

En depression kan vara lindrig, medelsvår eller djup. Om du har en lindrig depression kan du oftast klara av vardagen trots att du mår dåligt. Har du en medelsvår depression är vardagen svårare att hantera, men du klarar det mest nödvändiga. Vid en djup depression kommer du knappt upp ur sängen. Enkla saker som att ringa ett samtal eller öppna posten kan då kännas omöjliga att klara av.

Då kan du ha tankar om att du inte orkar leva längre. Du kan inte se något slut på ditt lidande, och är övertygad om att du är den enda som känner som du gör. Du kan också få för dig att det vore bättre för dina närmaste om du inte fanns. Om du mår så dåligt ska du inte vara ensam utan söka hjälp direkt.

Det finns hjälp att få

Om du tror att du har en depression ska du söka vård. Du kan hitta mottagningar via 1177. Om det tar emot att söka vård, ta hjälp av din omgivning att kontakta vården. Om du mår så dåligt att du har tankar på att ta ditt liv ska du inte vänta utan söka vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Vad kan jag göra själv för att må bättre?

Det kan vara svårt att orka ta hand om dig själv när du har en depression. Hur motigt det än är, är det viktigt att äta och sova. Försök att ta dig ut varje dag, även om det bara handlar om att gå runt kvarteret. Det är bäst att du låter bli att dricka alkohol även det gör att du mår bättre för stunden. Att prata med någon, skriva, eller lyssna på musik kan vara ett sätt att må bättre, eller åtminstone mindre dåligt. Oftast går en depression över, men den kan komma tillbaka. Det är viktigt att depressionsbehandling inte avbryts i förtid, även om du känner dig mycket bättre.

Du är inte ensam

Det finns många som varit i en depression och sedan kommit ur den. Depression är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning idag. Att vara sjukskriven är inget tecken på svaghet eller ett misslyckande, snarare tvärtom. Det är ett sätt att ge dig själv en chans att må bättre.

Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-05-29

Relaterat innehåll

Egna ordDepression och nedstämdhet

Jag blev bestulen på mina tonår och nära nog mitt liv

Jag har tappat räkningen på alla gånger jag har fått tanken "Jag vill inte leva...

Shahla vid sin symaskin i kvällsljus
Äldres psykiska hälsa

Fyra filmer: Livet som pensionär blev inte som jag trodde

Fyra filmer om åldrande. Yngve, Ewa, Shahla och Staffan som delar med sig av sina...

Mind möterStress och utmattning

Morten Saksø skriver om depression och utmattning

Morten är läkaren som själv varit sjukskriven på grund av stress och depression. I flera...