Självmordstankar

Det är vanligt att ha självmordstankar, och det är ingenting att skämmas över. Du är inte ensam. Att ha självmordstankar betyder inte att du faktiskt vill ta ditt liv, utan beror oftast på att du vill förändra din situation och få slut på ditt lidande. Det finns alltid andra alternativ, även om du inte ser dem just när du mår som sämst.

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon du litar på. Det kan vara någon du känner eller någon på en stödlinje. Om det är svårt att nå oss på Mind finns det flera andra organisationer och jourer som kan hjälpa. Du kan även vara hjälpt av att söka vård för att må bättre.

Självmordstankar och hopplöshet

Om du känner att du har förlorat makten över ditt liv och förlorat allt hopp kan självmord kännas som en utväg. Du kan tänka att du genom att ta ditt liv återtar makten över ditt liv. Självmord kan tyckas vara en lösning på dina problem. Men att ta sitt liv innebär inte någon lösning, utan gör tvärtom att dina chanser till förändring försvinner.

För att se andra utvägar och alternativ kan du prata med andra. Du kan behöva hjälp att orka, av någon som kan lyssna och hjälpa dig att se situationen på andra sätt. Det kan finnas många människor i din omgivning som vill hjälpa till utan att du ännu kommit på det.

Hur är det att ha självmordstankar?

När du har tankar på att ta livet av dig är det vanligt att du tänker att ingenting kan bli bättre, att du bränt alla broar, att det är kört. Även om det egentligen inte är sant, kan du känna dig övertygad om att det är så. Att tänka på att ta sitt liv kan kännas som en lättnad i stunden, som att du får en liten paus från dina problem. Samtidigt kan de kännas förbjudna, skamliga och öka din ångest.

Det beror på att det är tankar som utmanar normen av vad som bygger upp vårt samhälle. Vi ska hand om oss själva och vara framgångsrika och positiva. Att vilja avsluta sitt liv är ett tabubelagt ämne. Samhällsnormen kan kännas väldigt svår att leva upp till när du mår dåligt. Att ha självmordstankar kan göra att du drar dig undan andra människor och känner dig väldigt ensam.

Hur blir jag av med självmordstankar?

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför en person som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och att du upptäcker nya möjligheter att lösa dem. När du är ensam med dina självmordstankar kan de växa och bli starkare. uttrycka tankarna i skrift och tal utmanar tankarna och du kan få medmänskligt stöd.

Världen är full av människor som har haft självmordstankar tidigare i livet, men som har blivit av med dem, och till och med har svårt att i efterhand förstå hur de tänkte när de mådde som sämst. Förutom att fundera över vilken eller vilka personer som finns i din omgivning du kan tänka dig att prata med, kan du ringa en stödlinje.

När ska jag söka hjälp?

Om du har allvarliga självmordstankar ska du inte tveka att söka professionell hjälp. Du kan kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. Om det känns svårt att ta kontakt själv kan du be någon att följa med dig. Det är bra att göra det så fort som möjligt. Det finns hjälp att få och du har rätt att få den. Om du har allvarliga självmordstankar eller konkreta planer på att ta ditt liv ska du söka vård direkt.

Faktagranskare: Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-06-14

Relaterat innehåll

Egna ordSjälvmordstankar

Verkligheten kom som en käftsmäll

Jag växte upp i en förort till Örebro som heter Almby. Redan som liten fick...

Egna ordDepression och nedstämdhet

Jag blev bestulen på mina tonår och nära nog mitt liv

Jag har tappat räkningen på alla gånger jag har fått tanken "Jag vill inte leva...

På liv och död - med Ullakarin Nyberg

Avsnitt 15: Veronika – Ska jag leva med tankar om döden resten av mitt liv?

- När jag var åtta år satt jag i baksätet på vår bil och planerade...

Hitta mer innehåll om: