Skam

Skam är upplevelsen eller rädslan av att förlora sitt anseende inför andra, exempelvis över något man har sagt eller gjort.

Hur fungerar skam?

Skam kan kännas fysiskt, med hjärtklappning, värmevallningar, rodnad, kallsvett, ångest eller ont i magen. Den kan visa sig som nervositet och genans, förtvivlan över att känna sig misslyckad, eller ilska över att ha blivit kränkt eller förödmjukad. Den kan visa sig som svaghetsförakt mot andra eller mot dig själv, väcka flyktreaktioner eller kontrollbehov. Skam kan få dig att känna dig värdelös, konstig eller onormal.

Vanliga sätt att reagera på skam är att attackera sig själv eller andra, att dra sig undan eller att döva känslan med jobb, träning, droger eller andra kickar.

Alla skamkänslor är inte dåliga. Att kunna känna skam har genom tiderna varit viktigt för vår överlevnad och vårt samspel med andra människor. Känslan motiverar oss att måna om vår plats och tillhörighet i en grupp och hjälper oss att vara inkännande och uppmärksamma mot andra, som en sorts social och empatisk kompass.

Men ibland kommer skammen utan anledning. Det kan vara att någon annan beter sig illa mot dig, och du skäms fastän det inte är ditt fel. Eller så kan det vara hjärnan som far i väg och tolkar fel.

Hantera dina skamkänslor

1. Reflektera

Nästa gång en skamkänsla slår till, försök stanna kvar i den i stället för att avvärja den eller distrahera dig. Ställ dig följande frågor:
  • Vad får mig att känna mig så usel och dålig?
  • Vad får min reaktion för konsekvenser?
  • Hade jag kunnat reagera på ett annat sätt?
Att sätta dina skamkänslor i ett sammanhang kan ge dig bättre förståelse för dig själv och hur du fungerar och på sikt göra det lättare att acceptera och frigöra dig från dem.

2. Berätta om dina känslor för någon du litar på

Att sätta ord på dina tankar och rädslor och även lyssna till någon annans perspektiv kan avdramatisera och minska skammen.

3. Öva upp din självmedkänsla

Det går att träna på att bli snällare mot sig själv. Du kan börja med att försöka rikta samma förståelse och medkänsla som du skulle visa för någon annan mot dig själv. Hur skulle du bemöta en vän eller familjemedlem som är i din situation?

4. Skilj på handling och person

Bara för att du gör något som du ångrar eller känner skuld över betyder inte det att du är en dålig person. Faktagranskare: Johnny Pellas, specialistpsykolog och doktorand, Region Västmanland. Senast ändrad 2022-03-11.

Relaterat innehåll

Egna ordBeroende och missbruk

Jag balanserade mellan social fobi och superclown

Alkoholen gjorde mig orädd, social och rolig. Jag blev en Superman som kunde göra nästan...

Mind möterBipolär sjukdom/bipolaritet

Att berätta löser inte problemet, men det gör livet lite lättare

Henrik Wahlström är Minds nya ambassadör. Med sin stora följarbas på sociala medier och sin...

Mind möterMäns psykiska hälsa

Min uppfattning var att ”riktiga” män inte pratar känslor utan biter ihop och håller fasaden uppe

Författaren Tarek Dirawi, aktuell med boken ”Galen – eller inte” utkämpade ett tvåfrontskrig under flera...

Hitta mer innehåll om: