Missbruk och beroende

Beroende skapas av många saker och är svårt att ta sig ur. Det skapar stort lidande för den drabbade men även för nära och kära. Skam och tystnad är beroendets bästa vän – att prata om det kan därför vara första steget till ett friskare liv.

Vad är ett missbruk?

Med missbruk menas att använda substanser som till exempel alkohol och narkotika, på ett sätt som skadar hälsan och relationer. När ett missbruk får pågå en längre tid finns risken att bli beroende.

Vad är beroendesjukdom?

Beroende av alkohol och narkotika är en folksjukdom. Att ha en beroendesjukdom betyder att det är mycket svårt att sluta eller minska på missbruket. Kroppen har vant sig vid att vara påverkad och kan behöva större och större doser för att uppnå önskad effekt. När substansen inte intas leder det till abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan uppkomma vid missbruk av alkohol, narkotika eller vissa lugnande läkemedel men också av nikotin och kaffe. Man kan även utveckla beroende av till exempel spel. Känslan är att beroendet är utom kontroll och att hela livet kretsar kring det.

Beroendesjukdom beror på en kronisk förändring i hjärnans belöningssystem. Belöningssystemet är till för att motivera oss till saker som är viktiga för vår överlevnad, genom att frisätta dopamin när vi till exempel äter god mat, tränar eller har sex. När vi dricker alkohol eller använder narkotika lurar vi hjärnan att frisätta dopamin på konstgjord väg. Istället för en känsla av naturligt välmående kan det ge en berusande känsla, som många vill uppleva om och om igen. Olika människor har olika hög genetisk risk att utveckla ett beroende med oss från födseln.

Hur påverkas livet av beroendesjukdom?

Ett beroende kan ta över hela livet. Plötsligt finns det inget viktigare än att stilla suget efter mer. Det är vanligt att tänka mycket på till exempel alkoholen eller narkotikan och att börja smyga med sitt missbruk. Det kan inkräkta på arbete, familj, hälsa – saker som tidigare kändes lustfyllda och viktiga. Ett beroende kan skada den drabbades fysiska och psykiska mående, och även omgivningens.

Är det värt att söka hjälp?

Ett beroende kan känna som ett misslyckande och innebära känslor av skuld och skam. Viktigt att komma ihåg är att det är en sjukdom som det finns behandling för. Att hålla tyst och låtsas som om problemet inte finns gynnar ingen annan än beroendet själv. Som beroendesjuk kan det vara svårt att erkänna för sig själv att man har problem, då kan anhöriga vara ett bra och viktigt stöd. Börja prata med någon du litar på.

Beroende innebär en kronisk förändring i hjärnan och är därför svårt att bota. Däremot kan man genom behandling lära sig att leva med sjukdomen. Genom att bli ”nykter alkoholist” eller ”spelfri spelare” tar den drabbade ansvar för att både hen själv och omgivningen ska få ett bättre liv.

Vad finns för behandling?

Vid beroendeproblematik kan du kontakta vårdcentralen eller företagshälsovården. Efter noggrann utredning av dina besvär och om annan psykisk sjukdom finns, kan behandling sedan bestå i samtalsterapi eller medicinering. Det finns även beroendemottagningar där även anhöriga kan be om stöd. En metod som visat bra resultat är det så kallade tolvstegsprogrammet. Det pågår fortfarande forskning om fler behandlingsmöjligheter.

Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-10-20

Relaterat innehåll

Varje samtal räknas

Avsnitt 18: Hela min uppväxt bar jag känslan av att inte passa in | med Adam Risberg / Admira Thunderpussy

Vägen till segern i Drag Race Sverige var inte utan smärta och snårighet för Adam...

Egna ordBeroende och missbruk

Det fanns alltid något att rättfärdiga missbruket med

Mitt namn är David Nordling och jag är 25 år gammal. Jag skulle också vilja...

Ung kvinna i motljus fotograferar med sin telefon. Blå kvällshimmel.
Mind Ungas blogg

Eden: Vi är alla influencers

I den senaste kartläggningen från Statens medieråd uppger cirka 90 procent av Sveriges tonåringar att...

Hitta mer innehåll om: