Krönika

“För många är det enklare att ta sitt eget liv än att berätta att man mår dåligt”

Skuld, skam och okunskap gör att många söker hjälp för sent, isolerar sig och mår dåligt i onödan. Det vill ideella föreningen Mind ändra på med sitt modererade stödforum Mind Forum.
– Jag önskar att jag hade vetat hur vanligt det är att må dåligt när jag själv mådde som sämst, säger Jimmy Lenefjäll, 28.

Jimmy satt inlåst på ungdomshem i två år på grund av kriminalitet och missbruk. Trots att han bara var 15 år fokuserade aktörerna runt honom mer på hans handlingar än historien bakom dem och hur han egentligen mådde. Det var först när han själv, som äldre, sökte hjälp och hittade vägar att prata om sina problem som han kunde lämna sin stökiga bakgrund bakom sig.

– För mig gick det bra men jag har vänner som har dött till följd av att de inte fick den hjälp de behövde, säger Jimmy.

I dag har han rest sig och själv blivit föreläsare. Han pratar om sina egna erfarenheter och om vikten av att berätta hur psykisk ohälsa kan ta sig olika uttryck, så som kriminalitet och missbruk av olika slag.

Läs mer om Jimmy här

”Många söker hjälp för sent”
– Psykisk ohälsa är ofta svårt att prata om när det drabbar en eftersom många saknar både ord att beskriva och kunskap att förstå vad det är som händer. Lägg därtill känslan av skuld och skam. Det blir omöjligt att berätta hur man mår för att man är rädd för de eventuella konsekvenser det kan få. Det leder till att många söker hjälp för sent, isolerar sig och mår dåligt i onödan vilket är förödande både för den egna hälsan, arbetslivet och familjelivet, säger Selene Cortes, projektledare på den ideella föreningen Mind.

Mot bakgrund av detta har Mind startat Mind Forum, som är ett anonymt stödforum på nätet. Det innehåller fakta om psykisk ohälsa, hur olika tillstånd kan kännas, berättelser från personer med egna erfarenheter och en podd om skam. Forumet ger kunskap och information men även möjlighet att anonymt prata med andra i samma situation när man mår dåligt.
– Vi behöver prata om att livet går upp och ner ibland – för alla. Det blir extra viktigt när vi lever i en samtid med höga krav, en orolig arbetsmarknad, och där sociala medier spelar en allt större roll i hur vi definieras, men där inte alla delar av livet får lika stor plats. Det ger fel perspektiv på vad livet faktiskt innehåller, påpekar Selene. – Det är normalt att livet ibland känns tufft.

Läs mer om forumet och skapa ditt eget konto här

”Ger snabb och bra hjälp”
Föreningen Mind grundades 1931 och arbetar med kunskapsspridning, opinionsbildning och medmänskligt stöd. Mind driver även Självmordslinjen.

Mind som organisation gör ett ovärderligt jobb och jag tycker det är intressant att själv få vara med och skapa förändring. De är ledande i frågorna om psykisk ohälsa och kan ge snabb och bra hjälp, säger Jimmy.

Nyfiken på Minds arbete? Här kan du hitta fakta, lyssna på podden Skamlöst och läsa andras berättelser om psykisk ohälsa

 

Stöd vårt viktiga arbete – skänk din gåva här

Relaterat innehåll

Egna ordSjälvmordstankar

Verkligheten kom som en käftsmäll

Jag växte upp i en förort till Örebro som heter Almby. Redan som liten fick...

Egna ordDepression och nedstämdhet

Jag blev bestulen på mina tonår och nära nog mitt liv

Jag har tappat räkningen på alla gånger jag har fått tanken "Jag vill inte leva...

På liv och död - med Ullakarin Nyberg

Avsnitt 15: Veronika – Ska jag leva med tankar om döden resten av mitt liv?

- När jag var åtta år satt jag i baksätet på vår bil och planerade...

Hitta mer innehåll om: