Berättelser om ensamhet – Mind
Ge en gåva

Ensamhet – hur känns det?

Det finns många sätt att vara ensam på. Du kan vara fysiskt ensam, utan andra människor omkring dig. Eller socialt ensam – alltså ensam även om det finns människor runt dig. Ibland kan ensamheten vara behaglig, ibland är den tung. Behovet att vara ensam ser också olika ut för olika människor. Här lyfter vi den svåra, ofrivilliga ensamheten, när du vill ha någon att dela dina tankar med men inte har det. Den kallas också för existentiell ensamhet.

Känner du dig ensam? Vi vill höra din berättelse

 Ensamhetsuppropet.  Vi på Mind vill veta hur just du upplever ensamhet. Är den välkommen eller gör du något för att förhindra den? Finns det något som skulle göra skillnad för dig, något du önskar eller behöver?

Berättelsen kan sitta långt inne.
– Det kan vara svårt att erkänna att man är ensam. Det är lättare att säga att man är deprimerad, säger Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, Göteborgs universitet, till 1177.

Samtidigt vet vi att skammen minskar när vi vågar visa den. Berättelser för samman människor och skapar förståelse. Vi tror att andra kan känna igen sig i dig och dina ord. 

Vi sammanställer de texter vi får för att synliggöra olika berättelser och ge uppmärksamhet åt ensamhetsuppropet. Uppropet är en del i projektet Psykiskt välbefinnande oavsett generation och syftar till att minska stigmatiseringen av ensamhet.

Senast den 15 februari vill vi ha din text.  

 

Omfång: En rad till två A4-sidor max. På vers eller prosa – allt är välkommet.  

Uppge: Namn, ålder och om du vill vara anonym. Den här gången vänder vi oss till dig som är något äldre, utan bestämd åldersgräns.  

Skicka till:[email protected] 

Postadress: Ensamhetsuppropet, Johanna Nordin, Mind, Karlavägen 108, 115 26 Stockholm.  

Vi förbehåller oss rätten att redigera och publicera.  

Mind i samarbete med SPF Seniorerna, PRO och Nätverket Stoppa ofrivillig ensamhet, NSOE.  

 

Minds skrivguide – en starthjälp (pdf)

Hantera ensamhet (1177.se)

Samtalsguide – våga fråga

Psykologen Anna Bennich om ensamhet

Foto: Anna Simonsson

Du är inte ensam om att känna dig ensam

Var sjätte person i Sverige saknar en nära vän. Forskning visar att ofrivillig ensamhet faktiskt är lika farligt som rökning. Psykologen Anna Bennich Karlstedt vill mycket tydligare sätta ensamhet på folkhälsokartan.

Att bota ensamhet är allas ansvar

Kronisk ensamhet ökar risken för både stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och sömnsvårigheter. Så varför pratar vi inte mer om det?

Röster om ensamhet på Mind Forum

“Det finns så många saker jag kämpat med i ensamhet … rädd vad folk ska tänka om jag säger jag mår dåligt.” Less på ensamhet

“Hur erkänner man att man inte har några vänner kvar när man är vuxen?” Ensam med ensamhet

“Du behöver inte acceptera din ensamhet!” Jag uppmanas acceptera

"Ensamheten är mitt paradis"

Johanna Davidsson sökte upp ensamheten i Antarktis. Ett monotont landskap där hon fick vara i sitt eget huvud.

Läs Johannas krönika