Nya svenska ord

Svenska akademin har publicerat en lista över de senaste svenska orden som skapats under det är gångna året. De ord som skapats av utvecklingen i vardagslivet.

För länge sedan skapades ordet flört då en ung kvinna behagfullt tappade en liten broderad näsduk framför fötterna på någon ung man. Han tog upp den med några vänliga ord och en konversation och kanske senare en bekantskap kunde skapas.

I dag tappar unga damer inte en broderad näsduk för att väcka en mans intresse. Inte heller äldre damer använder sådana metoder.

För några dagar sedan var jag på teatern och när jag efter föreställningen skulle ta på mig kappan och samtidigt ta av mig glasögonen, lossade  min ena hörapparat och ramlade i golvet. Eftersom jag är inte bara hör utan även ser illa, så insåg jag att jag inte skulle kunna hitta den bland alla fötter på golvet i teaterns garderob. Men en man i närheten, en verklig gentleman, såg min lilla hörsnäcka och gav den till mig med några vänliga ord och vi bytte några meningar och skrattade åt situationen. Min goda vän som var i mitt sällskap fann det nya ordet seniorflört.

Kanske det ordet blir ett av de nya orden i språket nästa år.

Relaterat innehåll

Äldres psykiska hälsa

Du bär på en unik berättelse

Berätta ditt liv. Ta hjälp av Minds skrivguide och samtalsguide.

Mona Noreklints blogg

Om – tankar om andras tankar

Det finns människor som inte tycks bry sig om vad andra tycker – tyvärr tillhör...

Herdis Molinders blogg

Stranden

Nu ligger stranden öde på min sommarö. I alla fall på morgonen. Badrocksgänget som under...

Hitta mer innehåll om: