Vill du berätta om dina erfarenheter?
Din berättelse kan skapa igenkänning hos någon annan. Vi tar gärna emot den!
Min berättelse
Depression och nedstämdhet
Jag arbetar som frilansskribent, författare och föreläsare inom psykisk ohälsa. Det är för att jag själv drabbades av depression och paniksyndrom.
Jag heter Christian Dahlström och är 32 år. Jag arbetar som frilansskribent, författare och föreläsare och sysslar nästan uteslutande med psykisk ohälsa. Det har jag gjort i sju år, och anledningen till det är att jag själv drabbades av depression och paniksyndrom 2007.
Att som jag ha två olika diagnoser, depression och paniksyndrom, är inte ovanligt – tvärtom. I mitt fall utlöstes de av en livskris som uppstod när min morfar dog 2006. Han var min stora förebild och jag tog hans död oerhört hårt. I samband med att han dog inträffade dessutom en massa andra saker som gjorde att jag fick svårt att hålla alla bollar i luften samtidigt. Först fick jag panikattacker som jag inte kunde få ordning på, sedan ett par månader senare fick jag även depression. Det här påverkade mig givetvis oerhört mycket, jag fick svårt att fixa det mesta i livet eftersom panikattackerna var begränsande och depressionen slukade min energi.
Att få hjälp när man blir psykiskt sjuk skiljer sig ganska mycket från när man får en kroppssjukdom, vilket jag blev varse ganska snabbt. Psykiatrin är inte prioriterad i det svenska sjukvårdssystemet. Trots att nästan varannan sjukskrivning i Sverige idag beror på psykisk ohälsa får psykiatrin bara 9 procent av sjukvårdsbudgeten.
Därför blev det också svårt för mig att få hjälp. Jag fick tjata och tjata och försöka stånga mig in i sjukvården. Jag fick till slut grupp-KBT som hjälpte mot ångesten, men fick sen fortsätta kämpa för att bli av med depressionen.
Förutom problemen med sjukvården har jag känt väldigt mycket skam, vilket har försvårat mitt tillfrisknande ytterligare. Jag har känt skam inför min sambo, inför både hennes familj och min egen, inför vänner och arbetskamrater. Skammen äter dig inifrån, får dig att tvivla på att du är någonting värd. Tvivla på att du ens är sjuk. När sedan sjukvården nekade mig tog jag det bara som ännu ett tecken på att jag i själva verket bara borde skärpa mig och sluta lipa.
Med tiden började jag öppna upp mer och mer om min psykiska ohälsa. Först berättade jag för min sambo så klart. Sedan för familjen, vänner och så vidare. I och med att jag började podda och skriva böcker fick jag också en del uppmärksamhet i media. Jag har suttit i morgonprogram i tv och pratat om min historia, i stora tidningar och radiokanaler. Nuförtiden föreläser jag till och med om det, inför gymnasieklasser, på läkarkonferenser, för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och andra uppdragsgivare. Det är en märklig känsla att få betalt för att stå och berätta någonting som ingen människa ville höra av under perioden jag var sjuk.
Under de här åren har det så klart funnits många vändpunkter. Att jag fick KBT är en sådan. Jag minns när jag första gången satt i en gruppterapi med sju andra ångestsjuka människor i olika åldrar. Det var väldigt obehagligt och jobbigt, vilket även själva behandlingen var, men samtidigt nyttigt och befriande. Nu kunde jag se att jag inte var ensam och få höra från andra människor hur de upplevde ångesten och vad de gjorde för att försöka ta sig ur den.
En annan vändpunkt var när jag släppte min första bok, som alltså handlade om depression och ångest. När ett förlag ville ge ut min faktabok om psykisk ohälsa, och den fick så goda vitsord att till och med 1177.se började rekommendera den till patienter. Det kändes som en stor revansch.
Hade jag fått välja hade jag hellre varit utan depression och ångest, jag ser inga större fördelar med det och desto fler nackdelar. Totalt sett har den psykiska ohälsan i mitt fall varit förödande på många olika plan. I sociala relationer, i fråga om min egen självkänsla, på ett karriärmässigt plan, och så vidare. Samtidigt har jag fajtat mig igenom det, och idag har jag byggt en karriär på att prata om psykisk ohälsa, något som öppnat nya möjligheter för mig även inom andra fält. Jag har till exempel en podcast om fotboll som heter CL-podden och som har dragit till sig flera sponsorer.
Min podcast som heter Sinnessjukt har funnits i snart tre år och laddas varje månad ned mer än 100 000 gånger. Där pratar jag med läkare, patienter, psykologer, politiker och andra om olika diagnoser och vad de innebär.
Förutom podden har jag bland annat skrivit två böcker om psykisk ohälsa, där den första hette ”Panikångest och depression: frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar”. Den är en bestseller och rekommenderas av bland andra 1177.se. I dagarna har jag dessutom släppt min andra bok, som heter ”Kalla mig galen: berättelser från Psyksverige” som är mer självbiografisk, men där jag även har intervjuat svenska kändisar om deras psykiska ohälsa. Therése Lindgren, Cissi Wallin, Kristoffer Triumf, Saga Becker, Georgios Karpathakis och Linus Thörnblad medverkar, och förutom kändisarna har jag intervjuat en massa svenska och internationella experter inom psykisk ohälsa.
Jag är stolt över att jag har gjort det bästa av situationen och faktiskt lyckats bra trots att jag blev sjuk.
Text: Christian Dahlström
Läs mer om mina böcker och hitta till podden här.
Din berättelse kan skapa igenkänning hos någon annan. Vi tar gärna emot den!