Vad är stress?
Stress innebär att hjärnan och hela kroppen mobiliserar för att bemöta ett hot. För att kunna fly eller försvara oss slår hjärtat fortare och ämnesomsättningen ställs om så att musklerna ska få lättillgänglig energi. Sinnena skärps när hjärnan blir fullt fokuserad på att komma ur den hotfulla situationen.
Människans reaktion på stress har varit funktionell och nödvändig för vår överlevnad sedan stenåldern. Utan den hade våra förfäder inte klarat sig undan vildmarkens faror. Än i dag tror kroppen ofta att det är fly eller fäkta som krävs när stressen slår till. Det kan bli problematiskt i dagens samhälle där stressen ofta är mer konstant. Det är när stressen överväldigar oss så att vi upplever att vi inte kan hantera ett hot, eller när vi inte får återhämta oss i tid, som stressreaktionen kan bli kronisk och skadlig.
Hur märks det att någon är stressad?
Hur mycket och vilken typ av stress en person klarar av är individuellt. Arbetsbelastning, privatliv, livsstil, ålder och hälsa påverkar. Om du upplever minoritetstryck, har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller är i ett svårt ekonomiskt läge kan du också vara extra utsatt för stress. Stress tar sig ofta olika uttryck hos män jämfört med kvinnor. Flickor och kvinnor rapporterar mer stress och är sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa i större omfattning.
Stress innebär ett stort energipåslag för hela kroppen och kan därför ge många och varierade symtom. Vid kronisk stress är det vanligt med ångest, nedstämdhet, sömnproblem, minnesstörningar, koncentrationssvårigheter, kort stubin och även magproblem och muskelvärk. Andra tecken på stress är att en person börjar röka eller dricka mer, tröstäta eller använda sömnmedel.
Varför behövs återhämtning?
Återhämtning handlar om att varva ner för att kunna fylla på med den energi som kroppen har gjort av med. Utan återhämtning blir man trött och många går till jobb eller skola varje morgon utan den energi de skulle behöva för att må bra. Om belastningen blir för hög och långvarig utan tillräcklig återhämtning finns risken att bli sjuk i utmattningssyndrom. Därför är det mycket viktigt att lyssna på kroppens signaler och bromsa i tid.
Din arbetsgivare ska se till att din arbetsmiljö är god och att du har en rimlig arbetsbelastning. Sedan 2016 finns en föreskrift av Arbetsmiljöverket som talar om vad arbetsgivaren har för skyldigheter.
Vad räknas som återhämtning?
Efter stressrelaterad belastning behöver vi tid för vila. Om du åker hem efter jobbet och tar hand om barn, betalar räkningar och planerar middag så kanske du inte får den återhämtning du behöver. Vad som är vilsamt varierar från person till person och det viktiga är att du hittar det som passar dig. Det kan till exempel vara att gå att träna, träffa vänner, titta på tv, läsa en bok, ta upp en hobby eller något annat som du tycker om att göra.
Sömnen är den viktigaste formen av återhämtning. Sömnproblem kan göra dig mer stresskänslig samtidigt som stress ofta är orsaken till sömnproblem. Sju till åtta timmars sömn per natt är en rekommendation. Att ta pauser är också viktigt.
Faktagranskare: Walter Osika, docent, föreståndare för Centrum för social hållbarhet, Karolinska Institutet. Specialist internmedicin, kardiologi och psykiatri, överläkare Region Stockholm.
Senast ändrad 2024-01-09
Läs om utmattningssyndrom