Psykiskt välbefinnande – oavsett generation

Mind vill göra upp med föreställningen om att det finns en koppling mellan hög ålder och psykisk ohälsa. Människor i alla åldrar har rätt till psykiskt välbefinnande och rätt stöd, behandling och vård.

Hur mår äldre vuxna i Sverige?

Alla människor, oavsett ålder ska ha samma rätt till psykiskt välbefinnande, men tillgodoses verkligen rättigheterna hos äldre vuxna, och hur mår vi på äldre dagar? Det var frågan vi på Mind ställde oss när vi började arbeta med projektet Psykiskt välbefinnande – oavsett generation år 2020, finansierat av Svenska Postkodlotteriet. Vi började med en kunskapsöversikt för att ta reda på hur det ser ut.

Läs mer om rapporten och ladda ner

Synen på äldre vuxna färgas av fördomar

I dag uppger många att de behandlas annorlunda när de blir äldre. Från att ha varit en viktig person känner många att de saknar sammanhang, meningsfullhet och inflytande. I medierna klumpas alla äldre ofta ihop till en enda stor grupp, vilket leder till att de individuella skillnader som finns helt försvinner. Gruppen ”äldre” är i själva verket 2 miljoner individer, med väldigt olika bakgrund och livssituation. Det här påverkar allt, från vård, ekonomi och delaktighet till möjligheten att leva sitt liv på egna villkor.

Språket som används för att benämna olika grupper av människor är av stor vikt då det återspeglar attityder och människosyn. Mind väljer att använda begreppet ”äldre vuxna”. Vi anser att det begreppet bättre signalerar att äldre personer, precis som ”unga vuxna” och ”vuxna mitt i livet”, fortfarande är just vuxna, med kompetens och egenmakt.

Se seminariet på Minds Youtubekanal

Vi pratar med äldre, inte om

Projektets målgrupp är både äldre själva och deras anhöriga, en bred allmänhet, beslutsfattare, organisationer som möter äldre, samt yrkesverksamma som möter äldre i vård, omsorg och socialt arbete.

  • Undersökningar. Genom att prata med äldre snarare än om har vi fått insyn i tusentals människors vardag runtom landet. Detta genom bland annat enkäter, referensgrupper, forskning och djupintervjuer.
  • Äldrerådet. Sedan december 2021 har vi samlat ett äldreråd med 210 kvinnor och 205 män från hela landet som vägleder oss i vårt arbete och ger oss träffsäkerhet och relevans med stor spännvidd. Vi träffas i mindre grupper.

Vi vill minska ålderismen och visa vägen till ett bättre psykiskt välbefinnande

Fokus i projektet ligger på att minska diskriminering och stereotypa föreställningar, ge verktyg för att skapa motståndskraft och förstå känslor och behov, samt visa på rättigheter relaterade till vård, mående och att få anpassat, värdigt stöd.

Vid frågor, kontakta oss på [email protected]

Livets glada dagar – Minds må bra-guide

Projektmedlen möjliggjorde framtagandet av Minds må bra-guide: Livets glada dagar. Här får du möta Ewa, Monica, Yngve, Birgit, Shahla och Staffan och lära dig mer om psykiska besvär som är vanliga när du blir äldre. Här finns också information om situationer och svårigheter samt hur du kan gå tillväga om du behöver stöd och hjälp.

Läs mer och ladda ner guiden