Vad är PTSD?
Du kan drabbas av posttraumatiskt stressyndrom om du varit med om en livshotande traumatisk händelse eller en händelse som du upplevde som livshotande för dig eller någon annan. Du kan också ha varit med om en traumatisk händelse där du eller någon annan skadades allvarligt eller riskerade att skadas allvarligt. Exempel på sådana händelser är sexuella övergrepp, psykisk och fysisk misshandel, dödsfall, tortyr, krig, flykt, naturkatastrofer, rån och olyckor.
Typiskt för posttraumatiskt stressyndrom är att du gång på gång återupplever minnen från den traumatiska händelsen. Du kan få påträngande minnesbilder när du är vaken och mardrömmar när du sover. Det kan till och med kännas som om du är tillbaka i situationen igen och att du agerar som du gjorde där och då. Det kan vara oerhört jobbigt att påminnas om händelsen på olika sätt och det är vanligt att kroppen reagerar mycket starkt.
Den som lider av PTSD vill gärna undvika sinnesintryck och händelser som påminner om traumat. Både sådant på insidan som väcker minnesbilderna, till exempel tankar och känslor, och fysiska platser, personer, saker eller samtal. PTSD innebär också att du upplever starkt negativa känslor och tankar. Du kan ha svårt att känna dig glad och delaktig, och du kan känna dig som att du är avstängd från andra människor. Kroppen är överdrivet vaksam. Det kan kännas som att du ständigt är på helspänn och är mer lättskrämd och lättirriterad än tidigare. Du kan få starka vredesutbrott och din koncentrationsförmåga och sömn kan vara nedsatt.
Det finns en form av PTSD som även innebär att du har specifika dissociativa symtom. Här kan du kan läsa mer om trauma och dissociation.
Hur påverkar PTSD livet?
PTSD kan innebära att du har svårt att klara av ditt arbete eller dina studier. Du kan ha svårt med ditt sociala liv eller med relationer till andra personer. Det är vanligt att PTSD hänger samman med andra svårigheter och symtom, till exempel depression, ångest, långvarig smärta, missbruk och fysisk ohälsa.
När ska jag söka hjälp?
Ett trauma behöver inte leda till PTSD. Många återhämtar sig bra efter svåra händelser. Men om du har symtom på traumatisk stress som inte går över och som stör dig i livet så bör du kontakta din vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Det är aldrig för sent att söka vård och få hjälp, även om det var länge sedan själva traumat. Det finns behandlingar med god effekt.
Diagnos och behandling vid PTSD
För att undersöka om du har diagnosen PTSD görs en noggrann utredning. Du kan få svara på frågor i en intervju och fylla i olika frågeformulär för att din behandlare ska kunna avgöra om dina besvär tillsammans utgör PTSD eller bättre förklaras av något annat.
I traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (KBT) kan du få bearbeta traumat och minnesbilderna steg för steg på olika sätt. Du får lära dig hjälpsamma strategier och hur du kan göra för att sluta undvika situationer som du behöver hantera. På så sätt minskar ångestreaktionerna och du kan lära dig att hantera minnena och må bättre. I terapiformen EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) används en teknik med ögonrörelser. Du kan också bli erbjuden antidepressiv medicin.
Faktagranskare: Marie Kanstrup, leg. psykolog och med. dr. vid Karolinska Universitetssjukhuset och Uppsala universitet.
Senast ändrad 2024-02-28