Ensamhet

De flesta människor upplever ensamhet någon gång i livet. Känslan kan vara positiv eller okej om den är självvald. Men en ensamhet som är ofrivillig och pågår under en längre tid kan leda till att du inte mår så bra.

Vad är ensamhet?

Vi kan bli isolerade av olika anledningar som vi inte rår på. Vi kanske blir allvarligt sjuka, fysiskt eller psykiskt, bor i glesbygd, förlorar nära och kära genom separationer eller död.

Social samvaro och att känna samhörighet är grundläggande behov för oss människor. Att vi har någon eller några som vi trivs med och är nära. Även mer ytliga kontakter kan spela roll för hur ensamma vi känner oss. Att inte uppleva det kan leda till tunga känslor av utanförskap, sorg och hopplöshet och att du börjar må psykiskt och fysiskt dåligt.

Olika typer av ensamhet

Gemensamt för alla definitioner av ofrivillig ensamhet är att du upplever en skillnad mellan hur du har det med sociala kontakter och hur du vill ha det. Det kan handla om att du har ett socialt, emotionellt eller existentiellt behov som inte blir uppfyllt.

  • Social ensamhet är när du saknar gemenskap, sammanhang och band till människor som du känner samhörighet med.
  • Emotionell ensamhet känner du när du saknar en kärlekspartner eller nära relationer som du kan vara nära fysiskt och anförtro dig åt på djupet.
  • Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet då du saknar någon som du kan dela dina innersta tankar och känslor med. Du kan känna att ingen verkligen lyssnar eller förstår. En känsla av att vara ensam i världen.

Att känna sig ensam

Det finns olika sätt att beskriva ensamhet eftersom alla upplever den olika. Du kan känna dig ensam trots att du har andra att umgås med. Känslan av ensamhet kan leda till andra jobbiga känslor, som skam, nedstämdhet, självförakt och sorg. Att inte ha vänner, en kärlekspartner eller familj att dela dina tankar och känslor med kan bidra till att livet känns meningslöst.

Om du har varit ensam under en längre tid kan det hända att du börjar tro att ensamheten beror på dig och den du är. Du kanske till och med tänker att det skulle vara något fel på dig som gör att du inte har vänner eller en partner. Om du känner på det sättet kanske du börjar dra dig undan för att skydda dig själv från det som kan kännas svårt och från nya besvikelser. Det kan bli en ond cirkel med tankegångar som är svåra att bryta.

Ensamhet eller depression – vad är vad?

Långvarig ensamhet kan leda till att du känner dig lättirriterad, rastlös eller orkeslös och att du ser livet som hopplöst. Det är också vanligt att ensamheten rubbar våra rutiner och gör oss mindre motiverade att göra sådant som vi mår bra av. Dessa uttryck för ensamhet liknar symtomen för depression, vilket gör tillstånden lätta att förväxla. Det kan alltså vara svårt att själv veta vad som är vad. Ensamhet kan leda till depression, och depression kan leda till ensamhet.

Orsaker till ensamhet

Ensamhet kan uppstå av olika anledningar och det behöver inte finnas en särskild orsak till att du känner dig ensam. Det finns däremot vissa perioder i livet när risken att drabbas av ofrivillig ensamhet är större.

Ungdomar och unga vuxna uppger i högre grad att de känner sig ensamma än personer i medelåldern, men risken för ensamhet ökar generellt med hög ålder. Att bli äldre innebär att du själv och dina vänner löper större risk att drabbas av funktionsnedsättningar, bli sjuk och tappa ork, vilket kan försvåra för den sociala samvaron. Eller så finns vännerna inte kvar i livet.

Stora händelser och trauman, som att förlora en vän, partner eller annan familjemedlem, eller att separera från sin partner, ökar risken för ensamhet. Även stora livsförändringar kan leda till ensamhet, som till exempel att barnen flyttar ut, eller att du själv flyttar till en annan stad. Att gå i pension är också en riskfaktor för ensamhet, eftersom man naturligt har färre sociala kontakter genom att inte gå till jobbet varje dag.

Att leva med psykisk eller fysisk ohälsa ökar risken att du känner dig ensam. Ensamhet är också vanligare hos människor med ekonomiska svårigheter, eftersom bristen på pengar kan begränsa möjligheterna till aktivitet och kontakt med andra.

Många är rädda att bli avvisade – du har rätt att få stöd

Det kan vara svårt att prata om att du känner dig ensam. Många lider i det tysta. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att känna dig ensam. Och även om du just nu känner ensamhet så betyder det inte att det behöver vara så för alltid.

Ensamheten kan vara svår att bryta. Ofta drar vi oss för att söka kontakt med andra av rädsla för att bli avvisade. Vi kanske också har erfarenheter av att ha blivit avvisade. Att söka sig till sociala sammanhang, föreningar och annat är då inte alltid så lätt. För att minska på trycket av den tunga ensamheten kan du behöva vara extra snäll mot sig själv. Om det känns ovant och svårt kan du behöva hjälp för att ändra dina invanda mönster och med att våga utmana dig själv, till exempel från en stödlinje eller professionellt stöd.

Hur kan vi hjälpas åt?

Att regelbundet höra av sig till familj och vänner och visa intresse för hur andra har det kan förebygga ensamhet för människor i vår närhet, och för oss själva. Vi mår nämligen själva bra av att bry oss om dem som finns omkring oss. Att säga hej och prata en stund med någon, även kort i kön på den lokala affären, kan vara viktigare än vi tror, och att våga lyssna när någon vill berätta kan betyda mycket.

Faktagranskare: Marie-Louise Söderberg, sakkunnig ensamhetsfrågor SPF Seniorerna.

Senast ändrad 2024-10-14

Förstå och hantera ensamhet

Händer och penna

Min berättelse / Ensamhet

Skriva om ensamheten får mig att glömma den

Läste en uppmaning att skriva om sin ensamhet, det var en bra idé. Att prata…

Ung tjej tittar ut genom fönstret och känner sig ensam

Min berättelse / Ensamhet

”Isoleringen blev en ond cirkel” – tre berättelser om ensamhet

Ensamhet är något som de flesta upplever, någon gång i sitt liv, och det är…

Katt i famn

Min berättelse / Ensamhet

Jag blev änka och inget är sig likt mer

Min älskade vaknade inte på morgonen. Sista natten stod han ute på trappan och tittade…

Tom kaffekopp

Min berättelse / Ensamhet

Min första och andra ensamhet

Du försvann från mig. Först sakta, sedan helt. Och våra vänner försvann, det fanns ingen…

Folkliv

Min berättelse / Ensamhet

Förr kröp inte ensamheten på

Förr, när jag jobbade i vården och som lärare, var det skönt att få tid…

Shahla närbild röd kavaj

Min berättelse / Ensamhet

Det är svårt att få kompisar i den här åldern

Pensionärslivet blev inte som jag trodde. Jag och min man skulle resa mycket. Till varmare…

Anna Bennich

Experten svarar / Ensamhet

Vi skäms ofta över vår ensamhet

Ensamhet syns inte utanpå, men det kan påverka din hälsa. Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och…

Bilruta med telefon

Min berättelse / Ensamhet

Jag längtar efter ett sammanhang

Jag har njutit av konserter, musik och teater. Vid 70 år har jag för första…

Ljuslykta

Min berättelse / Ensamhet

Munskydd har vi kvar – ord om ensamhet

Kvinna vid fönster i telefon

Min berättelse / Ensamhet

Vem ser när jag behöver hjälp?

Häromdagen var det 2 1/2 år sedan min man dog. Vi hade varit ett par…

Johanna Davidsson

Min berättelse / Ensamhet

I min valda ensamhet känner jag mig fri

Närmaste människa befinner sig många många mil långt bort. Det finns inget annat än snö,…

Lova på lila säng

Min berättelse / Ensamhet

Mellan noterna och ackorden

Tröskeln in till mottagningen kan inte vara högre än tre centimeter. Trots det känns den…