Arg och irriterad – så funkar ilska

Vi känner ilska av en anledning och precis som med andra känslor kan ilska hjälpa oss att förstå våra behov. När du känner ilska kan det till exempel betyda att dina eller någon annans rättigheter håller på att kränkas, att någon som står dig nära är hotad eller att någon försöker att skada dig på något sätt.

Då är det vanligt att känna ilska

Ilska är i grunden en överlevnadsinstinkt. Du kan känna ilska om någon beter sig illa mot dig, om du känner dig hotad, om du tycker att du eller någon du bryr dig om har blivit felaktigt eller orättvist behandlad eller om du gör dig illa. Du kan bli arg på personen som trängde sig i kön, på att någon inte lyssnar på det du säger eller till och med på legobiten som du inte såg och därför klev på. Ilska kan också vara ett sätt att hantera andra känslor. Du kan reagera med ilska när du egentligen är rädd, orolig eller frustrerad. Även sorg och ledsenhet kan ta sig uttryck i ilska. Ilska kan också vara en signal om att du är mycket stressad, utmattad eller inte mår bra psykiskt. Gör ditt bästa att ta hand om känslan, den är en guide till ditt eget mående och kan visa dig vad som är viktigt för dig.

Vad händer i kroppen?

Ilskan kan kännas fysiskt i kroppen. Ditt hjärta kan börja slå snabbare, musklerna bli spända, blodtrycket höjas och andningen bli häftigare. Din röst kan låta mera spänd och när du blir arg kanske du också börjar skrika eller darra på stämman. Du kan få svårt att tänka klart. Upplever du dig hotad kan du bli extra uppmärksam på sådant som pågår runt om dig.

När du känner ilska kan du reagera med att gå till attack. Du kan också reagera med att bli avvisande eller vilja undvika det som gör dig arg. Du kan få starka känslor av att du har rätt och det kan vara svårt för dig att se andras perspektiv. Kanske blir du så arg att din impuls är att du vill slåss, eller så kommer ilskan ut i form av svidande kommentarer eller genom att du bemöter den du är arg på med tystnad.

Hur kan ilska påverka

Det är inget fel med att känna ilska eller att bli arg över något. Vi får kraft av ilska och den kraften kan vara hjälpsam när vi vill skapa förändring eller nå ett mål. Vi rår heller inte för vad som kommer i vår väg eller vilka känslor det väcker hos oss, det kan vi inte kontrollera. Problemen uppstår när vi agerar på ilskan på ett sätt som inte är hjälpsamt för oss eller för vår omgivning. Då kan våra reaktioner få negativa konsekvenser och skapa problem i våra relationer till andra. I värsta fall kanske vi gör människor i vår omgivning otrygga.

Om ilskan har fått dig att reagera på ett sätt som du inte mår bra av, eller om du ser att den påverkat andra kan det göra att du känner skam och skuld och att du ångrar dina handlingar. När det händer kan det vara bra att stanna upp och fundera på varför du blev arg.

Att ha svårt att visa ilska

Om du i stället känner att du aldrig får bli arg eller att du är rädd för att visa dig arg kan det också vara svårt att bära på. Det kan kännas som att människor inte riktigt lyssnar på dig eller tar hänsyn till dina åsikter. Du kanske går och spänner dig hela tiden. Din instängda ilska kan också uttrycka sig på andra sätt, så att omgivningen förstår att något är fel, men inte riktigt vet vad det beror på, till exempel genom att du blir passivt aggressiv, ovanligt tyst eller att du drar dig undan.

Faktagranskare: Johan Bjureberg, leg. psykolog, docent klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet

Senast ändrad 2024-04-30

Ta hand om irritation och ilska