Jakten på rätt diagnos och behandling

Bipolär sjukdom

När Eden Svensson var tolv år gammal drabbades hon av sin första depression. Hon sökte hjälp hos en mängd olika läkare, gick i terapi och testade flera olika antidepressiva mediciner, men inget tycktes hjälpa. Fem år senare fick hon diagnosen bipolär sjukdom.

Porträttbild Eden
Jakten på rätt diagnos och behandling gjorde att Eden lärde sig mycket om sig själv och hur hennes hjärna fungerar. Bild: Privat

Vad tänker du om att det tog så lång tid för dig att få rätt behandling?

– Visst är det en lång tid, och visst hade jag gärna besparat mig själv det lidandet. Men jakten på rätt diagnos och behandling gjorde också att jag lärde mig mycket om min hjärna, min sjukdom och hur allt hänger ihop, säger Eden Svensson.

– Det var först när jag bytte typ av medicin som jag upplevde att den gjorde skillnad, förklarar hon.

En depression innebär en period i livet där man som drabbad mår ovanligt dåligt, ovanligt länge. Ofta går symtomen över av sig själva, eller med hjälp av medicin. Gemensamt för personer med bipolär sjukdom är att depressionerna är regelbundet återkommande. Eden berättar att hon numera lärt sig skilja på när hon ”bara” känner sig ledsen, och när hon börjat utveckla en depression.

– Alla kan bli ledsna, det är naturligt med upp- och nergångar i livet. Men när man är fast i samma låga sinnesstämning dygnet runt, utan att kunna komma upp igen, då känns det som depression i stället. Något jag ofta tänker när jag är deprimerad är ”Vad spelar det för roll?”, berättar hon.

För Eden har det varit hjälpsamt att tillåta sig själv att må dåligt, ibland.

– När det känns som allra jobbigast så är det första steget för mig att erkänna för mig själv att jag mår skit. Då händer det att jag lyssnar på ledsen musik och äter choklad en hel natt, men så får det vara.

Har du något råd att ge till den som känner igen sig i din berättelse?

– Mitt bästa råd är att vara snäll mot dig och din kropp, ge den vad den vill ha! Din kropp förtjänar din omsorg mer än någonsin när det mår dåligt. Och som sagt, lider man av en klinisk depression så är medicin oftast ett nödvändigt komplement, ”mindfulness” och meditation i all ära.

 

Text: Linnéa Persson

Den här texten är producerad av Minds ungdomsredaktion, i projektet Mind Unga. Läs mer om initiativet.

Vill du berätta om dina erfarenheter?

Din berättelse kan skapa igenkänning hos någon annan. Vi tar gärna emot den!