Vuxen. Hjälp gärna personen att komma i kontakt med vården eller med en anhörig, så att den inte behöver vara ensam. Är personen 18 år eller äldre är hen välkommen till vuxenpsykiatrin. I många delar av landet finns även jourverksamhet hos vuxenpsykiatrin, som ofta har öppet till klockan 22.
Ung vuxen. På en del håll finns även mottagningar för unga vuxna mellan 18 och 24 år.
Under 18. Om personen är under 18 år kan den vända dig till någon av barn- och ungdomspsykiatrins öppenvårdsmottagningar, BUP. Du hittar närmaste mottagning för olika åldrar på Vårdguiden 1177 eller via telefonnummer 1177.
Har personen redan kontakt med psykiatrin kan den vända sig till sin mottagning direkt, men de har inte alltid öppet dygnet runt.
Ta hjälp. Om en person som vill ta sitt liv inte vill följa med till akutmottagningen kan du söka hjälp av polisen. Du kan också göra en orosanmälan till socialtjänsten eller socialkontoret i den kommun som personen bor i. Vill du vara anonym anger du helt enkelt inte ditt namn. Din omsorg gör skillnad.
Stödlinjer. Den som mår dåligt och vill ha någon att prata med är förstås också varmt välkommen att vända sig till Minds stödlinjer. Utöver de finns det flera andra verksamheter som kan ge olika sorters stöd.
Fler organisationer och jourer