Spelberoende

Många svenskar har problem med spel om pengar och riskerar att utveckla spelberoende. Kasinospel på nätet är en av de mest beroendeframkallande spelformerna och vanligast bland de personer som söker vård för spelberoende. Även vadslagning på sport är vanligt och fortfarande är också fysiska spelautomater en spelform med hög beroenderisk. Spelberoende är en sjukdom som går att jämföra med alkohol- eller narkotikaberoende.

Vad är spelberoende?

Ungefär 1,5 procent av Sveriges vuxna lider av spelberoende eller ett problematiskt spelande. Om du har ett spelproblem är ditt spelande utom kontroll och det får negativa konsekvenser i ditt liv. Det kan skada din hälsa, ditt sociala liv och leda till ekonomiska problem. Spelberoende är en diagnos och den allvarligaste formen av spelproblem.

Spelberoende – eller hasardspelsyndrom – är en psykisk sjukdom som kan jämföras med alkohol- och narkotikaberoende. Har du ett spelberoende så är din hjärnas belöningssystem påverkat, precis som vid andra beroenden. Om du har fått diagnosen spelberoende har du försökt att minska eller sluta spelandet utan att lyckas. Ofta handlar ditt spelande inte bara om att försöka uppnå något positivt. I stället försöker du vinna tillbaka pengar som har gått förlorade, för att försöka rädda din ekonomi.

Andra symtom på spelberoende kan vara att du spelar för större och större summor, att du ljuger för dina anhöriga om spelandet och ekonomin och att du får abstinenssymtom, som rastlöshet och irritation, när du är förhindrad att spela.

Hur påverkas livet?

Spelberoendet påverkar både dig och din omgivning i hög grad. Det kan ha sådan inverkan på ditt liv att du inte längre kan sköta arbete eller studier. Anhöriga blir till slut ofta involverade i den ekonomiska krisen, vilket skadar många relationer. Det förekommer att personer med spelberoende begår brott för att rädda privatekonomin eller för att få pengar till fortsatt spelande.

Många med spelberoende har även andra psykiska problem som ångest, depression eller alkoholproblem. Det kan lätt leda till negativa spiraler som gör att spelandet eskalerar. Det är också vanligt att drabbas av tankar på att inte vilja leva. Då är det viktigt att veta att spelberoende går att behandla och att det finns hjälp att få. Många mår mycket bättre när man tagit emot behandling för beroendet.

Går det att må bättre?

Sedan 2018 har personer med spelproblem samma rätt till hjälp och stöd som personer med alkohol- och drogproblem. Det innebär även ett ansvar för samhället att förebygga spelproblem. Du som är drabbad av spelberoende eller spelproblem kan söka vård i din hemkommun (socialtjänsten), eller i sjukvården, antingen på en vårdcentral eller i psykiatrins beroendevård. Kontakt i vården och fler vägar till hjälp hittar du på 1177.se, Spel om pengar – spelberoende. Du kan också ta kontakt med Stödlinjen.se antingen via nätet eller på telefon.

Sedan 2019 kan du också stänga av dig från alla licensierade spelbolag på den svenska spelmarknaden via spelpaus.se. Det är ett stöd för många som kämpar med att avhålla sig från spel.

Att få stöd av närstående och att prata med andra spelberoende kan minska känslan av att du är ensam om ditt beroende. Ett annat bra stöd kan föreningar för spelare och anhöriga vara, både för att minska risken för återfall och för att som anhörig få stöd och förståelse för vad spelberoende innebär.

Diagnos och behandling

Spelberoende är ett behandlingsbart tillstånd. Motiverande samtal och kognitiv beteendeterapi (KBT) är två exempel på behandlingar av spelberoende som du kan få. Det kan ske enskilt, i grupp eller på nätet. Det är också viktigt att du får lära dig att känna igen och hantera återfall av sjukdomen.

Faktagranskare: Anders Håkansson, professor i beroendemedicin med inriktning på spelberoende, Lunds universitet.

Senast ändrad 2024-01-25

Spelmissbruket tog nästan Philips liv

5 minuter. Philip Mårtensson överlevde sitt självmordsförsök och har nu varit spelfri i över tre år. En terapeut blev Philips bollplank för att gå vidare i sig själv och i träningen har han hittat en stark gemenskap.

Philip Mårtensson i sin träningslokal.

Har du kämpat med spelberoende?

Hur påverkade det ditt liv och vad fick det att vända? Berätta gärna om hur det började, vad du hade behövt då – och vad som har varit till hjälp. Din erfarenhet är viktig och kan vara till stöd för någon annan.

*” anger obligatoriska fält

Ditt namn så som du vill bli benämnd i berättelsen och på Minds hemsida. Det går bra att endast ange ditt förnamn.
Den mejladress du vill bli kontaktad på.
Ladda upp ett dokument med din berättelse. Texten bör som längst vara två A4-sidor.
Dra filer hit eller
Godkända filtyper: pdf, docx, doc, Max filstorlek: 256 MB, Max antal filer: 1.
    Ladda upp en högupplöst bild på dig som vi kan publicera tillsammans med din berättelse.
    Dra filer hit eller
    Godkända filtyper: jpg, png, jpeg, webp, gif, Max filstorlek: 256 MB, Max antal filer: 1.
      Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.