Vad är självskadebeteende?
Om du har ett självskadebeteende så gör du medvetet illa dig själv fysiskt. Du kanske rispar, skär, bränner eller slår dig själv. Det kan också vara så att du utsätter dig för riskfyllda situationer eller överdoserar skadliga ämnen som läkemedel, alkohol eller droger.
Det gäller människor i alla åldrar och kön.
Om du går igenom en tuff period i livet eller har varit med om något svårt så kan det vara en utlösande faktor.
Hur påverkar det livet?
Att du skadar dig själv kan vara ett sätt att hantera känslor som ångest, stress, sorg, förtvivlan, självhat och tomhet. Det kan också vara ditt sätt att lugna eller straffa dig själv, eller att slippa tänka på svåra minnen och sådant du varit med om. För en del är det ett sätt att känna något över huvud taget. För andra är det ett sätt att visa människor i sin närhet hur det känns inuti. Det är vanligt att tänka kritiska tankar om sig själv när man har ett självskadebeteende.
Från början kan det kännas som att det blir lättare för dig att hantera det som är svårt genom att du gör dig själv illa. Som att smärtan utanpå gör att du inte känner av det som gör ont på insidan lika mycket. Men efteråt kan de jobbiga tankarna bli värre, du kan känna skam och dina självkritiska tankar bli värre. Det kan göra att du skadar dig själv ännu mer och utsätter dig för större risker.
Oavsett hur länge du har skadat dig så är det viktigt att ta ditt problem på allvar. Det finns hjälp att få och det går att må bättre.
Vad kan jag få för hjälp?
Du kan prata med någon i din närhet som du känner förtroende för. Går du i skolan kan du prata med din skolsköterska eller kurator till exempel. Om du är vuxen kan du ta kontakt med din vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning för att få hjälp.
Mår du så dåligt att du har tankar på att ta ditt liv ska du inte vänta utan söka vård direkt på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Faktagranskare: Johan Bjureberg, leg. psykolog, docent klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Senast ändrad 2024-04-08
Här hittar du Shedos färdighetslista
Det kan ta tid att bryta ett självskadebeteende. Många har haft hjälp av en färdighetslista som den ideella föreningen Shedo har tagit fram. Färdigheter för att hantera och stå ut med svåra känslor.
Här är färdighetslistan