Skrivandet kan bli sin egen terapi
Opinion
Ångesten behöver bli störd, den behöver bli hanterad av dig och den behöver ibland brytas ner i små beståndsdelar för att vi ska förstå hur den funkar.
Hej, får jag störa din ångest? Jag vill vara den där jobbiga jäkeln som aldrig ger sig.
Jag heter Linda Zetterström, är 31 år gammal och jobbar till vardags som specialistsjuksköterska i psykiatri. Jag har själv erfarenhet psykisk ohälsa i form av depressioner och ångest och är även diagnostiserad med autism. Jag har med tiden kunnat se min diagnos som en livserfarenhet, snarare än en definition av mig som människa. Jag har stött på många fördomar kring just diagnosen autism och har tappat räkningen på hur många gånger jag har försökt bevisa motsatserna. I dag påverkar min autism mig i små delar, bland annat att jag behöver varva ner mycket efter jobb eller sociala sammanhang. En kurator sa en gång till mig: när man har autism så fungerar inte filtret som det ska i hjärnan och det är svårt att vila från alla tankar. Han hade rätt. Jag vet med mig att jag själv behöver vara rädd om min egen hjärna för att orka vara ett stöd för andra människor.
I mitt arbete stöter jag ofta på ångest. Ibland kan den endast vara en liten del av en människas liv medan för andra så har ångesten en tendens att överta hela ens vardag och liv. Jag jobbar mycket med ångesthantering i min roll som sjuksköterska. Ångesthantering för mig är inte enbart mediciner utan det finns så mycket mer som kan användas för att hantera en pågående ångestattack.
I november 2021 gav jag ut min första bok om ångest och ångesthantering. Jag började skriva boken under hösten 2020. Under den perioden var jag sjukskriven för utmattningsdepression och skrivandet blev min egenterapi. Först var tanken att skriva ihop en broschyr om ångesthantering till min arbetsplats som kunde delas ut till patienter och anhöriga. Jag skrev och skrev och sidorna blev allt fler. Jag skickade utkast till både kollegor och patienter. En patient sa till mig: ”Linda, en broschyr är aldrig på 100 sidor utan detta är en blivande bok.” Och tänk vad rätt patienten hade! Jag samlade mod och började skicka in texten till alla bokförlag jag kunde hitta. Modet sjönk under tiden som refuseringarna regnade in på mejlen: Tack, men nej tack. Plötsligt fick jag ett telefonsamtal. Trodde först att det var en försäljare, så döm min förvåning när det var en förläggare från ett litet nystartat förlag som ville ge ut min bok. Nu väntade ett långt arbete med korrigeringar, korrekturläsning och sättning.
Skrivandet har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag använder det som en del i mitt arbete med mina patienter då jag tror att skrivandet ger en öppning till fler dimensioner i ett samtal, där texten dessutom får lov att vara ocensurerad av patienten. Sedan kan vi tillsammans diskutera innehållet och läsa mellan raderna.
Min största förhoppning är att någon kan bli hjälpt av boken, eller kunna använda den som ett steg till att våga söka hjälp för sin ångest. Vi behöver tillsammans bryta ner tabun och fördomar kring psykisk ohälsa.
Ångest är ett så pass vanligt fenomen att vi alla har mer eller mindre erfarenhet av att uppleva ångest. Ångest är inte farligt i sig, men kan för vissa människor leda till destruktiva tankar och beteende. Men den går att bryta ner och så småningom hantera. Det är du som är chef över din egen ångest och den chefsrollen kan ingen ta ifrån dig.
Text: Linda Zetterström
Här hittar du Lindas bok: Hej, får jag störa din ångest? Handbok i ångesthantering