Varje samtal till ensamma räknas
Debatt
Just nu ägnar många människor runt om i landet sig åt inköpslistor och julstök. Alltför sällan påminns vi om att meningen med julen är större än julhandeln och att det allra viktigaste är det mellanmänskliga. Det skriver Minds generalsekreterare Karin Schulz om i Nya Wermlandstidningen den 21 dec 2021.
Så här års mår många människor särskilt dåligt och det är vanligt att känna ensamhet, sorg eller skam över brustna relationer eller svårigheter i livet under en högtid där familjegemenskap står i centrum.
Minds temperaturmätning över den psykiska hälsan i Sverige 2021 visar på behovet av att ta utvecklingen på allvar. De psykiska besvären har ökat kraftigt under senare år, allt fler söker vård och äter antidepressiv medicin, och 2020 uppgav hela 41 procent av alla vuxna att de har psykiska besvär i form av ängslan, oro eller ångest. Sedan dess har många riskfaktorer för psykisk ohälsa ökat, såsom ofrivillig ensamhet, arbetslöshet, fattigdom samt brist på vardagsrutiner, fysisk rörelse och socialt umgänge. Unga hör till dem vars psykiska hälsa har drabbats hårt under covid-19-pandemin, likaså äldre vuxna som de senaste åren tvingats till begränsningar när det gäller sociala kontakter.
Vi närmar oss nu den tid på året, nyårshelgen, då antalet människor som begår självmord brukar öka drastiskt. Enligt nationella folkhälsoenkäten övervägde drygt 300 000 svenskar (tre procent av befolkningen) att ta sitt liv år 2020. De senaste tio åren har självmorden minskat något, men i en långsammare takt än tidigare. Sedan 1997 har däremot självmorden bland unga i åldern 15–29 år årligen ökat med en procent, och självmord är den enskilt vanligaste dödsorsaken bland personer i åldern 15–49 år.