Stor ökning av självmordssamtal till SOS Alarm
Debatt
Under 2024 inkom 24 800 larmsamtal om självmord till SOS Alarm, en ökning med trettio procent från året innan. Vad beror ökningen på? Och vad gör man för att möta personer som mår dåligt? Det sände P1 ett radioinslag om, med Minds generalsekreterare Rickard Bracken som gäst.

Förra året, 2024, tog larmcentralen emot 68 samtal rörande självmord varje dag. Det är nästan 6 000 fler om året än 2023.
I ett radioinslag från P1 (6/3) berättar Fredrik Jonsson, chefsläkare på SOS Alarm, att de nya siffrorna förvånade honom och att de nästan 25 000 samtalen per år faktiskt som regel representerar enskilda inringare. Det är med andra ord inte så vanligt att en och samma person ringer flera gånger.
Från larmcentralens håll finns ingen tydlig förklaring till ökningen, som de nu ska undersöka närmare. Men Fredrik Jonsson kommenterar att det både kan vara en följd av ett sämre mående i samhället och att det har blivit mindre stigmatiserat att må dåligt, så att man både vågar be om hjälp och vet hur man ska göra det.
Rickard Bracken, generalsekreterare hos Mind, kommenterar att det är allvarligt att antalet unika inringare har ökat, samtidigt som vi från Minds håll inte säkert kan säga att vi ser samma ökning i antalet samtal till Självmordslinjen. Han tillägger att en orsak kan vara att vi är i en tuff samhällelig tid där många har det svårt ekonomiskt och att man mår dåligt av en osäker omvärld.
Nu ska SOS Alarm och Lunds universitet forska i orsaken till ökningen, genom att studera den här typen av samtal för att se vad som kännetecknar dem och om samtalsmetodiken är den bästa samt undersöka hur situationen ser ut att ha utvecklats för personerna som har ringt in. Det är ett omfattande projekt som kommer att pågå i fyra år, men redan inom cirka ett år kommer larmcentralen att kunna justera sina metoder efter lärdomarna.
Hör hela inslaget här.