Regeringen behöver ta ansvar för nollvisionen för självmord
Debatt
Det finns risk att den pågående pandemin leder till att fler människor tar sitt liv. Det behövs större, samhällsövergripande reformer samt en stark nationell styrning och samordning för att motverka denna risk. Det skriver Mind och flera andra experter på suicidprevention i Dagens Samhälle den 9 september 2020.
Varje år dör cirka 800 000 människor i självmord i världen, vilket är fler än de som dör i malaria, bröstcancer, krig och mord. I Sverige dör omkring 1 600 i självmord varje år. Det finns risk att den pågående pandemin leder till att fler människor tar sitt liv. I augusti ökade antalet samtal till Minds självmordslinje med 20 procent och fler kontaktar 112 med anledning av självmordsförsök.
Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderaratt resurser sätts in och mobiliseras för att förbereda samhället och den psykiatriska vården för ett snabbt ökande behov av behandling och stödinsatser. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har både sjukvårdsbehandling och socialtjänstens insatser tvärtom nedprioriterats. Fokus är mer ensidigt riktat mot smittspridningsarbetet.
Sverige har framgångsrikt satsat stora resurser för att uppnå nollvisionen för dödsolyckor i trafiken. Arbetet för nå nollvisionen för självmord måste ges samma prioritet – inte minst i detta akuta läge. Vi saknar krismedvetenhet från regeringen, kommuner och regioner i denna fråga.