Mind välkomnar förslag om bättre utredningar efter självmord
Debatt
Idag kom Suicidanalysutredningens rekommendationer, som handlar om ökad kunskapsdelning och analys efter ett självmord, för att bättre förstå hur det hade kunnat undvikas. Mind välkomnar förslagen som på sikt har potential att stärka hela samhällets självmordsförebyggande arbete.
Efter att ha granskat hur arbetet med suicidanalyser görs, bland annat i dialog med organisationer som Mind, konstaterar regeringens utredare att det finns behov av betydligt större lärande efter ett självmord. Fler samhällsaktörer måste samverka för att förstå varför ett självmord sker och hur det kan förhindras.
Värdefulla förslag som nu måste bli verklighet
De tre större insatser som Suicidanalysutredningen föreslår är:
- Att det inrättas ett centrum för suicidutredningar, förlagd hos Folkhälsomyndigheten, för att underlätta och bidra till hela samhällets lärande om självmord.
- Att möjligheterna att göra utredningar förbättras, genom att Socialstyrelsen och Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) får i uppdrag att underlätta bättre informationsutbyte. IVO bör dessutom få i uppdrag att genomföra en särskild tillsynsinsats för ett ökat lärande efter både självmord och självmordsförsök. Man efterfrågar också förändringar i regelverken för patientsäkerhetsarbetet inom hälso- och sjukvården.
- Att det görs en statlig satsning på suicidpreventiva analyser på även det lokala planet, genom olika former av lokal samverkan och kunskapsdelning.
Mind stödjer utredningens rekommendationer
Allt detta är i linje med insatser som Mind har förespråkat i vår egen dialog med Suicidanalysutredningen. Ett uppväxlat stöd till självmordsnära är inte minst angeläget när det kommer till unga, både de med självmordstankar och de som har förlorat en närstående. Utredningen har inte haft fokus på frågan om stöd till efterlevande, men understryker vikten av att även det ses närmare på, ett behov vi kan styrka. Utifrån Minds fyra stödlinjer, som tillsammans tog emot ca 90 000 samtal förra året, kan vi se vilket lidande som följer på en närståendes självmord. Det är alltför vanligt att som anhörig inte känna att man får nog med hjälp att gå vidare med sin sorg, sina frågor och sitt liv.
Läs mer om vårt påverkansarbete och om vad Mind vill inom suicidprevention.