Få kommuner erbjuder effektiv insats för att få människor i arbete – IPS

Debatt

Trots att metoden ger resultat och att kostnaderna för sjukfrånvaron är höga är det få kommuner som erbjuder IPS – individanpassat stöd till arbete, en insats som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Svårigheter att lösa finansiering är ett tydligt hinder. Det visar en ny rapport från Mind, som nu vill se att staten garanterar finansiering för modellen.

– IPS-modellen ger goda resultat, är kostnadseffektiv och rekommenderas av Socialstyrelsen. Ändå erbjuds den av alltför få kommuner idag. Den nya socialtjänstlagens krav på mer kunskapsbaserade metoder gör det nu än mer angeläget att regeringen tar initiativ till att säkerställa finansiering för IPS, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind.

Forskning visar att IPS – Individanpassat stöd till arbete, ibland kallat Individuell placering med stöd – är effektivare än andra metoder för att hjälpa individer med allvarlig psykisk sjukdom att få och behålla en anställning. I insatsen ingår inte arbetsträningsprogram eller bedömning av arbetsförmåga, i stället betonas vikten av att snabbt söka arbete och komma ut i yrkeslivet.

En ny undersökning från Mind visar att endast 17 av 156 undersökta kommuner erbjuder IPS på ett systematiskt sätt. De flesta kommuner som inte ger insatsen uppger att de inte har tagit ställning till om de ska erbjuda den. Resultaten visar också att kunskapen om IPS är låg bland många kommuner. Bland de kommuner som erbjuder modellen pekas finansiering ut som en huvudsaklig utmaning.

Kostnaden för sjukskrivning, sjukersättning och aktivitetsersättning för de grupper som inte arbetade på grund av psykisk sjukdom uppgick förra året till 111 miljarder. Det finns alltså stora kostnader att spara in, samtidigt som tillvaron skulle förbättras för många av de drygt 235 600 människor som inte kunde arbeta på grund av sin psykiska ohälsa.

Den nya socialtjänstlagen, som träder i kraft 1 juli, ställer högre krav än tidigare på evidensbaserade insatser. Det innebär att kommunerna i större utsträckning än idag måste erbjuda insatser som har bevisad effekt.

– IPS-modellen har starkt stöd i forskningen och är mer effektiv än vanlig arbetsrehabilitering. Nu behövs det draghjälp från staten; regeringen måste säkerställa att det finns finansiering för insatsen, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Mind.

Läs Minds rapport och lär dig mer om IPS