Fler behöver rustas i att förhindra självmord
Debatt
Trots ökad medvetenhet om psykisk ohälsa går självmorden inte ned. Men genom att lära oss att identifiera och agera på fler varningssignaler kan vi börja vända på siffrorna, skriver Karin Schulz, generalsekreterare på Mind, i en debattartikel i Göteborgs-Posten den 5 juli 2023.
Statistiken för fjolårets dödsfall i självmord är sammanställd och den bär alltför stora likheter med de senaste årens. Visst har självmorden minskat med cirka en tredjedel sedan nittiotalet, men sedan dess har nedgången saktat in rejält. Vad gäller unga (personer mellan 15 och 24 år) och kvinnor mellan 25 och 44 år har självmorden tvärtom årligen ökat med runt en procent de senaste tjugofem åren.
Nu visar Socialstyrelsens preliminära siffror för 2022 att 1 569 personer tog sitt liv under året, vilket kan jämföras med 1 505 året innan. Cirka 70 procent av dessa är män: under 2022 dog 1 102 män i självmord jämfört med 467 kvinnor. Men i slutänden är dessa tal ganska trubbiga. Vi behöver veta mer om vilka livssituationer som påverkat de här individerna och vilka av samhällets verksamheter som de kan ha vistats i. I dag har ingen offentlig aktör ett entydigt och systematiserat uppdrag att kartlägga det.