Ge en gåva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att prata om hur man mår räddar liv

 

Självmord går att förhindra och det börjar med samtalet. I den nya Stör Döden-kampanjen lyfter vi vikten av att prata med varandra, att våga ställa frågan – hur mår du på riktigt?

Det gäller särskilt för pojkar och män som står för tre av fyra självmord. Vi måste alla hjälpas åt att bryta stigma och skam och skapa förutsättningar för att berätta om hur man mår. På riktigt.

Tvärtom än vad man kanske tror, finns det goda möjligheter att påverka någon med självmordstankar. Vi ser tydligt effekten av medmänskliga samtal och vad som händer när en människa känner sig hörd.

Stör Döden – ett samtal kan rädda liv

Har du en kompis eller
anhörig som mår dåligt?

Många och framförallt män, har svårt att tala om när de inte mår bra. De biter hellre ihop än att berätta hur de verkligen mår, för att inte framstå som svaga och sårbara.

Ofta saknar män nätverk, verktyg och vana att prata om sitt mående. Men som vän eller anhörig finns det bra sätt att närma sig personen och våga börja fråga. Du kan göra en jätteviktig insats. Här kommer några tips du kan använda dig av:

Du kan behöva hjälp för att hjälpa.

För att hitta en väg framåt kan du behöva uppmuntra personen att skaffa professionell hjälp – eller att ta ett första steg till hjälp ihop med exempelvis en partner, föräldrar eller nära vänner. Du ska inte bära hela ansvaret själv.