Stressad, bråkigt hemma, strul i plugget, trassel med kärleken, depression, sorg eller psykos? Ont i magen, hatar din kropp, ångest eller bipolär sjukdom? Vissa perioder i livet är tunga. Olika tunga för olika personer. Vissa drabbas mer av det och andra mindre. Men alla drabbas någon gång.
Livet går upp och ner för alla. Att ha ont i själen kan vem som helst känna igen sig i. I perioder flyter livet och vi mår toppen. Under andra perioder är livet tungt. Det är högst normalt och så ser det ut – för alla.
Hur tungt är högst individuellt, men alla går, någon eller många gånger i livet, igenom perioder som är riktigt svåra och som innebär mycket lidande. Det hör till livet.
Livet är tufft för alla ibland och vi behöver lära oss om lidande och om hur vi både pratar om det och förhåller oss till det. Lidandet behöver bli ok att prata om.
Hur mår unga personer idag?
Vi på Mind började ställa oss frågan hur unga mår idag? På vilket sätt kan livet skava? Under 2019 har vi tagit fram ett ungdomsråd, som träffats vid ett antal tillfällen i olika konstellationer för att förstå ”vardagsskavet”. Det dagliga, allmängiltiga. Och det vi såg var slående. Vardagsskav för många unga idag handlar om en blandning av de normala förändringar som kommer med t ex puberteten, till större globala frågor som klimat, kärnvapenhot och om vitsen av att plugga när en enda examen inte räcker särskilt långt idag.
Det tycks inte finnas någon plats för att må dåligt
Många unga berättade om att de har en komplicerad inställning till sin egen kropp, man blir sedd och dömd genom de retuscherande filter man dagligen möts av på sociala medier, och om vikten av att man, i värsta fall redan från tioårsåldern är medveten om att man behöver bygga upp sitt egna varumärke på tillgängliga digitala plattformar och det innebär att du alltid behöver vara på topp.
Det finns ingen plats för dåliga dagar, sorg eller allmänt skav.
Men allt fler MÅR dåligt så vad gör vi?
Samtidigt vet vi att fler och fler unga själva rapporter om en allt sämre psykisk hälsa. Och vi vet att livsskav inte nödvändigtvis behöver vård, men alltid kan lindras eller åtminstone göras mer uthärdligt av stöd från omgivningen. Genom att prata om det som gör ont.
De allra flesta människor vill göra gott och de vill sin nästa väl. Men alltför få har kunskap och verktyg att se och agera när de misstänker att någon mår dåligt. Här finns ett glapp. Det positiva är att det går att fylla det glappet. Och att det dessutom är enkelt.
Många känner sig ensamma helt i onödan
På Mind har vi under de senaste åren tagit emot över 100 000 samtal i våra stödlinjer, dit folk ringer som mår dåligt. En gemensam nämnare för de allra flesta samtalen är bristen på någon att prata med om hur man egentligen mår.
Det betyder inte att alla som kontaktar oss är ensamma. Det är dom inte. Många har familjer, vänner, sociala sammanhang och är uppskattade på arbetet.
Men det är inte naturligt att prata om att man inte mår bra, så då gör man inte det. Och kvar står många och är ensamma. En ensamhet som, vågar vi påstå, i de allra flesta fall är onödig.
OM du bara vågar öppna dig och prata om hur du mår, kommer du att märka att de allra flesta människor vill göra gott, de vill lyssna och de vill stötta.
Precis som du säkert skulle vilja om någon vände sig till dig och ville prata.
Vi vet vad mycket det betyder att bli lyssnad på
Att få stöd av någon kan utan tvekan vara direkt livräddande. Det vet vi med säkerhet baserat på erfarenheterna från våra stödlinjer. Och vi är alla medmänniskor.
Det är viktigt att tänka på att vara ledsen är inte samma sak som att vara psykiskt sjuk. Och livet innehåller många tårar.
Men både ledsenhet och psykiska åkommor kan skrämma omgivningen. Några av orsakerna till det är okunskap, stigma och negativa attityder. Och osäkerhet kring hur man möter någon som mår dåligt på ett bra sätt.
Många är rädda att göra det värre. Eller att kränka. Eller rädda för att de skall få svar som man inte vet hur man skall hantera.
Som om man behöver vara läkare för att lyssna på någon som berättar om smärta. Oavsett om smärtan är psykisk eller fysisk. Man behöver en läkare som opererar en blindtarm. Och man behöver en läkare som diagnosticerar eventuell depression och skriver ut eventuell medicin.
Men man behöver inte vara läkare för att kunna lyssna på någon om att operationssåret spänner, eller att det gör ont. Oavsett om det är i magen eller i själen. Man behöver bara vara en medmänniska.
Bestäm dig för att inte vara tyst
Vi behöver alla både ungdomar och vuxna, nu mer än någonsin, inse att det är livsviktigt både att prata och lyssna på andra om hur man mår. Även om det kan ta emot.
För om vi inte pratar om hur vi mår när det känns eländigt, då finns det risk att det går alldeles för långt.
Så välj aktivt att prata med någon person i din omgivning när du behöver, och var uppmärksam på om någon behöver prata med dig.
För livet kan skava på 1000 sätt. Vem pratar du med? Och vem pratar med dig?
Vill du prata om hur du har det eller läsa om andra? Gå in på Mind Forum.