Var till besvär!

I dag vill jag skriva en sak som är sorgligt men viktigt för vissa av er som läser här. Var till besvär och se till att ha en “Handlingsplan vid kris”. Jag har skrivit om det förr men vissa saker tåls att skriva igen. Och igen.

Exempel:

Försök avleda tanken.

Ring en vän.

Ring din mottagning.

Ring psykakuten.

Att vara artig, inte vilja vara till besvär, bipolär med noll impulskontroll är en farlig kombination. Tyvärr är vården inte är speciellt anpassad efter personer med dessa egenskaper tillsammans. Det är en förbaskad myt att det går att se att någon mår riktigt dåligt – det är ofta tvärt om.

Därför är det viktigt att vi kliver fram ur våra hörn, slutar be om ursäkt, visar att vi också finns och mår dåligt även om det inte syns – och börjar ställa krav!

Så här står det angående Stockholms läns psykiatriska akutmottagning:

“Hit skall du bara vända dig när det är aktuellt med omedelbart ställningstagande till psykiatrisk sjukhusvård”.

Jag tror att de raderna kan vara livsfarliga för många som tror de är värda mindre än kattskit. Och, enligt mig, även onödiga – de som missbrukar att ringa gör det ändå. Därför skriver jag såhär:

“Dit (eller motsvarande där du bor) ska du alltid vända dig när du står med din handlingsplan i handen och är på den punkten, telefonnumret är 08-123 492 00 och du ska kräva att få hjälp. Lägger de på ringer du upp igen eller så åker du dit”. Var aldrig artig när det gäller ditt liv!

Var till besvär! Det är bara du som vet när det är akut, du behöver aldrig visa det. Det räcker med att du talar om att det är så – och någon ska lyssna och hjälpa tills det inte är så längre. Saknas det resurser är det inte ditt problem, och om vi inte visar att vi finns gynnar det ingen.

Här, en lista på fler användbara nummer jag gjort i ett tidigare inlägg.

RIOT och massor av KÄRLEK!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!