Validera mera!

I går kom två av mina äldsta vänner på besök från Enköping. Sånadär vänner som verkligen känner en. Just därför ställde de en ganska relevant fråga innan: “Ska vi komma mätta eller hungriga?”.

Självsäkert svarade jag att naturligtvis skulle de komma hit hungriga.. Som vargar! Men när det började bli dags för matlagningen ville den där självsäkerheten inte riktigt infinna sig. Jag försökte på olika sätt motivera mig. Men förgäves. Då kom jag på en briljant idé. Jag är bra på briljanta idéer om jag får säga det själv, och det får jag – ska komma till det lite senare..

Idén gick ut på att ta fram alla ingredienser (det skulle bli tacos) och lägga dem på ett snyggt sätt. Sen var det bara att sätta sig ner och vänta.

När tjejerna sen knackade på sa jag bara “Hej! Jag har precis börjat med maten, men sätt er ni!”

Har man nu lite flyt – och det hade jag – svarar de att de absolut inte tänker sätta sig. De hjälper så gärna till med vad det nu kan vara. Då är det bara att sätta dem på att hacka en gurka, göra guacamole eller något annat oövervinneligt. Ett tips, om de fattar lite trögt, är att slänga ur sig kommentarer som “Oh Rosi, din guacamole är den godaste jag ätit! Hur gör du den?”

Ta sen åt dig av äran för att maten blev fantastisk. Och skippa det dåliga samvetet över att inte klara av allt här i världen. Man gör sitt bästa och det är gott nog.

Det kallas självvalidering och jag har precis börjat med det i terapin. Man kan säga att det handlar om att förstå sig själv utifrån sina omständigheter. Göra roliga saker. Och att bekräfta sig själv.

Typ: Tove, du är en grym värdinna på ditt sätt. Dina vänner kommer hit för att träffa dig – inte äta din mat. Det är svårt för dig att komma igång med saker som att laga mat. Men det är inte hela världen. Se nu till att ha lite kul istället!

Jag berättade om validering för mina vänner och tvingade dem säga fem bra saker om sig själva under middagen. Först gick det lite trögt. Men sen kom vi igång och det blev en helt fantastisk kväll – prova!

Nu har de åkt. Undrar om det går att validera bort diskhögen som blev kvar?

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!