Summan av dem är du

Kanske min pojkvän gillar mig eftersom han gillar kurvor och diagram?

Det är inte bara tryggt att ha en bra psykolog, det är lite praktiskt också. För mig fungerar nämligen min psykolog som en slags tidslinje över mitt liv. Med kurva och allt (min ser ut som en aktiekurs). Hon har journalen, anteckningar och hon minns hur det var senast. Bara en sån sak.

Frågar en vän hur det är varierar svaret mellan, ”okej” till ”jättebra”. Ett fåtal vänner tynger jag med mitt absoluta innersta. Och inför dem blir allt alltid lite bättre. I min psykologs tidslinje syns det tydligt vad som blivit bättre, sämre och vad som är konstant.

Då kan man enkelt plocka upp sin kalender (om man har en) och hitta anledningar till dippar och toppar. Under min lågkonjunktur kändes detta inte speciellt givande. För det första ägde jag ingen kalender av diverse, logiska och ologiska skäl. För det andra var det inte mycket till kurva att analysera. Dessutom gör det så ont att varje förklaring känns som en förolämpning. ”Min smärta har minsann inget namn eller anledning. Den är verkligheten, den absoluta sanningen. Allt annat är ljug och skådespeleri!”

Under högkonjunkturerna vill jag helst inte kännas vid något aktieras. ”Den här aktien går bara uppåt. Va, sa jag att jag tänker på döden två gånger i minuten för tre veckor sen, och att jag har ett ovärdigt liv! Sa jag verkligen det!” Som jag pratar.

Är man mästare på att hålla fasaden uppe för sina vänner och inte har en fast kontakt inom vården kan konsekvenserna därför bli förödande. Se därför till att ni har både en tidslinje – och ett läkarutlåtande som stämmer överens med er faktiska situation. Se till att er läkare samarbetar med er psykolog.

Det är viktigt med ett läkarutlåtande som representerar hela er linje (jag ska nu skaffa mig ett sådant). Det är summan av den som är du. Nu måste jag slänga in en Tranströmer. Både för att det sammanfattar mitt budskap, och för att det får mig att framstå som intellektuell.

”Inom mig bär jag mina tidigare ansikten, som ett träd har sina årsringar.
Det är summan av alla dem som är ”jag”. Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner av alla mina tidigare”.

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!