Summan av dem är du

Kanske min pojkvän gillar mig eftersom han gillar kurvor och diagram?

Det är inte bara tryggt att ha en bra psykolog, det är lite praktiskt också. För mig fungerar nämligen min psykolog som en slags tidslinje över mitt liv. Med kurva och allt (min ser ut som en aktiekurs). Hon har journalen, anteckningar och hon minns hur det var senast. Bara en sån sak.

Frågar en vän hur det är varierar svaret mellan, ”okej” till ”jättebra”. Ett fåtal vänner tynger jag med mitt absoluta innersta. Och inför dem blir allt alltid lite bättre. I min psykologs tidslinje syns det tydligt vad som blivit bättre, sämre och vad som är konstant.

Då kan man enkelt plocka upp sin kalender (om man har en) och hitta anledningar till dippar och toppar. Under min lågkonjunktur kändes detta inte speciellt givande. För det första ägde jag ingen kalender av diverse, logiska och ologiska skäl. För det andra var det inte mycket till kurva att analysera. Dessutom gör det så ont att varje förklaring känns som en förolämpning. ”Min smärta har minsann inget namn eller anledning. Den är verkligheten, den absoluta sanningen. Allt annat är ljug och skådespeleri!”

Under högkonjunkturerna vill jag helst inte kännas vid något aktieras. ”Den här aktien går bara uppåt. Va, sa jag att jag tänker på döden två gånger i minuten för tre veckor sen, och att jag har ett ovärdigt liv! Sa jag verkligen det!” Som jag pratar.

Är man mästare på att hålla fasaden uppe för sina vänner och inte har en fast kontakt inom vården kan konsekvenserna därför bli förödande. Se därför till att ni har både en tidslinje – och ett läkarutlåtande som stämmer överens med er faktiska situation. Se till att er läkare samarbetar med er psykolog.

Det är viktigt med ett läkarutlåtande som representerar hela er linje (jag ska nu skaffa mig ett sådant). Det är summan av den som är du. Nu måste jag slänga in en Tranströmer. Både för att det sammanfattar mitt budskap, och för att det får mig att framstå som intellektuell.

”Inom mig bär jag mina tidigare ansikten, som ett träd har sina årsringar.
Det är summan av alla dem som är ”jag”. Spegeln ser bara mitt senaste ansikte, jag känner av alla mina tidigare”.

Riot!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

9 kommentarer till “Summan av dem är du

 1. Linda

  Jag gick hos psykolog i tre år men avslutade det 2010 för att jag var ”för frisk”. Det var en trygghet. Därför blir det kanske extra jobbigt när jag mår såhär. Det är alltid jobbigt att börja om från början med läkare å psykologer.
  Men läkaren idag var helt ok, känner i efterhand att allt gick så snabbt. Han diagnoserade mig med paniksyndrom ( haft sen 05) och depressiv period. Måttlig depression har jag. Måttlig? Är inte det ett annars ord för lagom? Inget med det. Här känns lagom. Är sjukskriven till jag träffar honom igen, han tycker att jag ska byta min medicin dock vilket kändes vettigt så ska prova det. Fick en tid hos en terapeut på vårdcentralen i nästa vecka.
  Så skönt att skriva av mig här. Och härligt med alla tips och ord från alla er som läser Toves blogg!

  Svara
 2. A

  He he. Känner igen detta! Min nuvarande psykolog (nummer femtioelva i samlingen av samtalskontakter de senaste 16 åren) är helt suverän. Vi klickar helt enkelt, för han möter mig där jag är just när vi ses, men låter mig inte gömma mig eller glömma det som varit. Det vill säga, när jag är där faller masken och jag släpper ut allt. På så sätt har jag de senaste två åren fått så mycket förklarat för mig, genom att lyssna på mig själv och fått hjälp med att hitta den röda tråden. Och hittat förklaringar i form av diagnoser, vilket känns väldigt mycket bättre än att tro att jag är dum i huvudet…

  Svara
 3. Cicci

  Linda jag träffade en läkare en gång som sa det ofta är dom med måttlig deppression som känner av det som mest. Så det är inte lagom utan den får kännas jobbig. Just måttlig är nog vilseledande i det fallet.

  Det är så bra med folk som verkligen sett en utifrån gärna undre en längre tid som du skriver Tove. Dom kan se skillnader på ett sätt som kan vara omöjligt för en själv eller iaf för mig. I det fallet är jag väldigt tacksam för min psykolog och hela det teamet. Men i bland kan det också komma från oväntande håll den speglingen. För några månader sen så hade jag en träff med en biståndshandläggare ang boendestödet och det visade sig vara samma kvinna som träffade mig allra första gången. Hon kom i håg mig och var så glad att träffa mig nu och se skillnaden. Sånt äe så skönt att få höra ibland.

  Svara
 4. Micael

  För mig fungerar mina möten med psykologen som en livlina. Just nu träffar jag henne varje vecka. Jag brukar (försöka) tänka att: nu är jag en dag närmare nästa möte. Håll ut!

  Linda, jag har också haft någon period då jag mått bättre och haft uppehåll i kontakten med psykologen. Det har varit jobbigt eftersom jag under hela uppehållet varit rädd för att jag inte skulle få komma tillbaka om jag blev sämre igen (varför skulle de lägga ner tid på mig igen…).

  Svara
 5. Tove Lundin

  Vad skönt att läkaren var okej, Linda! Jag funderade också över det där med måttlig, intressant det du skriver, Cicci. Du har mycket bra att bidra med! Och jag instämmer, det är häftigt att träffa någon från ”den tiden” som inte har sett en eller känner en, och se sina framsteg genom dennes ögon..
  (Så kanske jag menade lite, ”Jessica”) 🙂
  Bra formulering, A: ”möter mig där jag är just när vi ses, men låter mig inte gömma mig eller glömma det som varit”. Den kan man ha med sig till sin psykolog som förslag. Min var precis så! Håller med dig, skönt att slippa tro att man är dum i huvudet.. Jag förlåter mig för att ens ha trott så om mig själv!
  Känner igen mig Micael! Minns den tiden då det verkligen var så, att jag räknade dagarna. Och den rädslan att inte få komma tillbaka har jag haft med mig flera år.. Vi måste stå på oss!

  Svara
 6. Frida

  Linda, jag tänker som med vädret: ”Svag till måttlig vind blåser in från öster”, då susar det nog på rätt bra ändå med den måttliga vinden, men det är inte full orkan. 😉
  Bra att du är sjukskriven, och skönt att du får träffa terapeut och även se över vilken medicinering du ska ha. Håller tummar för att vinden snart går ner till svag!

  Svara
 7. Linda

  Inser här att jag har stort behov att prata med likasinnade. Har ingen i min närhet som har liknande problem som jag. Skulle vilja gå på någon form av gruppträffar, nån som har erfarenhet av det?
  Vet att ÅSS har massa grejer, men för mig som har jobbigt att åka iväg, speciellt in i stan passar det inte riktigt!
  Tack Frida för dina ord.

  Svara
  • Tove Lundin

   Men vilken bra tolkning, Frida! Och jag tänker att både årstider och väder går att likna vid känsloläge. Och bådadera är alltid övergående.. Hellre en fläktande sommarvind än snålblåst på vintern mm. Ja fram för mojnande vindar och solsken!

   Linda, om du vill och känner för det får du gärna gå med i vår Facebookgrupp Hjärngänget! Jag ska också hålla mina ögon och öron öppna efter bra gruppträffar.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *