Pinsamma listor

Såhär i juletid blir det lätt för mycket att ha i huvudet. Har man redan innan fullt upp med att komma på viktiga saker, som meningen med livet, blir det svårt att komma ihåg allt extra som hör julen till. Egentligen spelar det ju ingen roll, jorden går inte under bara för att man inte har julpyntat – men det kan lätt kännas så, och det är lika illa det.

I går skröt jag lite om min präktiga adventsljusstake. Det blir värre. Jag har även köpt en amaryllis och fyra hyacinter. Dessutom har jag köpt röda ljus till kristallkronan.

Inget av detta mirakulösa hade varit möjligt om jag inte skrivit upp det innan. Listor är, i mitt liv, lika viktiga som dötrista. Jag avskyr att skriva saker på listor. Det känns som klaustrofobi och torgskräck på en gång. Lite nära-döden-upplevelse-känsla att se hur något så ogreppbart och ångestframkallande som tid och rum går att skriva ner på små papperslappar. Men framförallt är det så pinsamt präktigt på nåt vis!

Jag har nu anammat dessa listor, både här på bloggen och i boken. Listor är töntigt redan som de är, men nu har jag tagit dem till en ny dimension. I helgen var Hemmets Journal här för att ta bilder till ett reportage om mig, där jag så lyriskt berättar om dessa listor (kommer i januari).

Och så kom det sig att (sluta läs nu, du känslige) man står framför griffeltavlan, brett leende, med en minst lika leende pojkvän bakom sig. I handen håller man en krita, glödlampor, tandkräm och mjöl… står det med snirkliga bokstäver. Det var mitt i k:et i mjölken man kom av sig, för att istället le sådär mot sin käre pojkvän. Vi blir så till oss av att få skriva listor här hemma. Jo, detta är helt sant.

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

6 kommentarer till “Pinsamma listor

 1. Barbro

  Jag skriver också listor nuförtiden, på allt, när jag kommer ihåg…behöver en lista där jag skriver upp vilka listor jag måste göra.
  Men det är effektivt. Det blir tyst i huvudet en stund när man skrivit en lista, och det är skönt.
  Jag har också, av min arbetsgivare, fått en bolldyna att sitta på på jobbet. Den ska få mig att sitta still och koncentrera mig bättre. Fick den idag så jag kan inte uttala mig ännu om effekterna.

  Kram

  Svara
 2. Tove Lundin

  Coolt, Barbro! Din chef är så grym som engagerar sig. Har aldrig hört talas om en bolldyna, låter som ett bolltäcke – fast man sitter på den? Spännande, berätta gärna mer sen. Hoppas att det fungerar! Kram

  Knalliga post-it lappar – det ska jag prova, Bauti! Jag använder ett litet anteckningsblock som bara försvinner hela tiden. Årets julklapp – post-it lappen 🙂

  Svara
 3. Katarina

  Känner igen mej i det du skriver Barbro.
  ”Det blir tyst i huvudet en stund när man skrivit en lista, och det är skönt.”
  Mitt i prick. Känner precis likadant men har inte hittat de rätta orden för det.
  Hemma hos mej ligger det fullt med listor vid datorn. Försvinner nån av dem blir det katastrofkänsla.
  Skulle inte heller överleva utan min almanacka.
  Lappar och kalender är som extra hjärnor. 🙂

  Måste köpa Hemmets Journal i januari!
  Kram <3

  Svara
 4. Cicci H

  Listor, listor. Skriver dem jämt, både hemma och på jobbet. Böcker jag läst, saker jag handarbetat osv. På jobbet bra för att jag inte ska glömma, hemma för att kunna stryka och känna mig duktig 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *