Några av mina specialknep

Klart redan på våning fyra!

 

För inte så länge sen trodde jag att alla människor bar på en inre rastlöshet. Egenskaper som att kunna stilla länge och koncentrera sig ingav hos mig stor respekt. Fascinerat tittade jag på personer som klarade en hel middag och som hade var sak på sin plats. Jag trodde på fullaste allvar att alla kämpade som jag, att vissa bara kommit på smartare metoder för att parera rastlösheten.

I dag vet jag att så är inte fallet. Alla behöver inte anstränga sig för att orka fokusera på en text längre än fem minuter. Det känns inte (bokstavligen) som att springa ett maraton att slänga soppåsen för majoriteten av befolkningen. Om någon verkar kunna göra saker som att planera, organisera, koncentrera och slutföra med lätthet är det oftast eftersom det är lätt för den personen – inte för att den har kommit på massa supersmarta metoder.

Av denna insikt skulle man ju kunna bli bitter, men sådant har jag varken tid eller lust till. Istället vill jag skryta om alla de superknep jag utvecklat under åren. Till exempel har jag knutit upp mina skosnören redan i hissen, jag har fem alternativa vägar hem från stan (att gå sin egen gata kan vara extremt enerverande), jag kan sammanfatta en tråkig text och göra den roligare, leka ”packning med dans” och bädda sängen samtidigt som jag borstar tänderna. Bara för att ta några exempel.

De flesta av oss har nog sina egna tips och trix för att slippa den inre rastlösheten och för att hänga med i matchen. Det finns personer med adhd som försvårar sina arbetsuppgifter för att inte tröttna, det finns de som har stenkoll på var varje liten sak ligger och de som har avancerade system för att packa sin väska.

Ändå misslyckas vi tyvärr ofta och ger oss själva skulden. Istället tycker jag vi ska skryta lite och vara stolta över våra specialknep. Dela gärna med er av era!

 

 

 

 

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!