Ge en gåva

Till alla inre taskmörtar

”Jag gillar dig som du är” på kattspråket?

 

Det finns en riktig taskmört som säger till mig att jag är värdelös om jag tittar på serier på tv eller glömmer plånboken hemma. Samma person har hela mitt liv kallat mig saker som lat, konstig, feg fis och elak. Inte nog med det, jag kan bli straffad om jag misslyckas med något, som att komma iväg. Till exempel får jag inte göra något roligt på hela kvällen, bara sitta i soffan och stirra in i väggen.

Personen har extremt höga krav på mig. Jag tvingas vara bäst på allt, jag måste tänka igenom alla ord jag sagt till andra flera gånger och mycket kritiskt. Mycket sällan får jag beröm. Istället får jag höra att jag inte klarar av något.

Ni har säkert lyckats lista ut vem idioten är – det är jag. Alltså, det är Tove Lundin i egen hög person som behandlar sig själv såhär. Skulle jag behandla en vän på detta viset? Absolut inte, de är perfekta allihop! Skulle jag tillåta att någon annan behandlade mig såhär? Troligen inte. Jag tycker absolut att jag förtjänar bättre.

Jag skulle nyligen skicka en detaljerad beskrivning på ett ”stort misslyckande” jag gjort till en mycket god vän. När jag fick upp vår konversation såg jag vad min vän skrivit angående att släppa en text som man inte älskade ”Jag tycker det är normalt. Jag orkar inte leva upp till min egen prestation”.

Min detaljerade beskrivning på det ”stora misslyckandet” blev istället till en mening:

”Vem orkar leva upp till sin egen prestation och höga krav!”

Nä, antingen får man skärpa till sig och minska kraven. Även om man råkar kunna allt (vilket vi alla självklart kan) behöver man ju inte vara på topp jämnt. Eller så får man helt enkelt skita i alla pikar och elaka kommentarer man ger sig själv. Kanske säga till sin inre taskmört på skarpen ”Sådär pratar man faktiskt inte till mig, jag råkar veta bäst!” Eller klappa sig på axeln, unna sig något gott eller något fint för att man har förtjänat det.

Kära läsare, vi är perfekta precis som vi är. Vi behöver inte alltid leva upp till våra egna prestationer, eller krav. Låt oss inte tala om något annat för oss själva!

Om Tove
Jag har något så spännande som psykisk (o)hälsa. O:et betyder i mitt fall att jag har bipolär sjukdom och adhd. Vad det innebär ska jag berätta mer om i bloggen. Välkommen att följa min, ibland lite annorlunda, vardag!

5 kommentarer till “Till alla inre taskmörtar

 1. Micael

  Ja så är det. Tyvärr hjälper det inte så mycket att säga till sig själv att skärpa sig. Den delen av mig är inte tillräckligt stark. Den är fan värdelös.

  Svara
 2. "Jessica"

  Kramar
  Det är som när jag tycker att jag är ego fast jag har så mkt att jag inte ens orkar med mig själv….. en bunt vänner ser det och hjälper mig andra väljer att INTE se och tycker just att jag är EGO och inte hjälper dom. Jag vet ju någonstans där inne att jag hjälper så mkt jag orkar och kan med men det finns gränser och då ibland säger jag stopp, vissa gånger gör jag det inte och får betala dyrt i att jag går i sank totalt. Synd att den/ dom som tycker jag är ego inte förstår det

  Svara
 3. Tove Lundin

  Snacka om ond spiral, Micke! Det är den värdelösa sidan hos en som säger att man är värdelös 🙂

  Kramar ”Jessica”!! Du är inte ego! Skrev om knasiga ”vänner” i nästa inlägg. Stå på dig, annars gör andra det! Att sätta gränser är råcoolt, tycker jag.

  Svara
 4. Tyra!

  Uuush gillar inte min inre taskmört. ”Gomorron Ditt Psyko” ”hej på dej du. vem är du?” ”vi är samma person” ”juste jag glömde. men vafan?”

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.